Inloggen

< NAAR NIEUWSOVERZICHT

Geplaatst op dinsdag 3 oktober 2017

Open Huis Vrijwilligersdag

Ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van zowel het  asielzoekerscentrum (AZC) als het Open Huis, was er zaterdagmiddag 23 september een Vrijwilligersdag voor alle vrijwilligers die betrokken zijn bij het Open Huis. Het Open Huis is de wekelijkse en laagdrempelige inloopmiddag op zaterdag in de Pelgrimskerk die wordt gerund door vrijwilligers, om bewoners van het AZC bij te staan in een periode van kennismaken en wennen aan een nieuwe omgeving. 

De Vrijwilligersdag was niet alleen bedoeld om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet tot dusver, maar bood hen ook de mogelijkheid om zich te verdiepen in bepaalde thema’s waar ze mee te maken krijgen tijdens het werk. Het programma van de dag was een mix van workshops, gezelligheid en lekker eten. Daarvoor een extra dank aan de vrijwilligers van de Emmausgangers kerk voor het openstellen van hun ruimte en het verzorgen van de catering.

Naast de onderlinge ontmoeting konden deelnemers kiezen uit twee workshops. De ene workshop werd gegeven door Nawal, die zelf eind jaren 80 gevlucht is uit Libanon voor de oorlog. Inmiddels is zij werkzaam bij de Sociale Dienst als regisseur, waarbij ze statushouders ondersteund bij het vinden van een baan. Zij deelde haar persoonlijk verhaal en ging in gesprek met de vrijwilligers over hoe zij statushouders kunnen bijstaan met het verwerken van trauma’s en het wennen in een nieuw land.

De andere workshop werd gegeven door Connie van den Broek, medewerker bij stichting ROS (Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt) en Mara. Hij vertelde over de procedure die mensen ingaan als zij in Nederland aankomen en wat er gebeurt als zij geen verblijfsvergunning krijgen. Welk proces volgt er dan en hoe kan een vrijwilliger iemand bijstaan die uitgeprocedeerd is.

Beide workshops waren erg leerzaam en gaven de vrijwilligers aanknopingspunten om hun werk verder te kunnen oppakken. Na afloop gaf een aantal deelnemers zelfs aan dat ze het jammer vonden dat de dag niet langer duurde, omdat de workshops zo interessant waren. Al met al was het een goede bijeenkomst en bij deze willen we nogmaals iedereen bedanken voor al hun hulp bij het Open Huis.

Wilt u ook een steun zijn voor vluchtelingen, het Open Huis verder opbouwen en één of meerdere taken uitvoeren? Neem contact op met Shirleni Blanken van stichting Mara. Zie hier de verschillende vrijwilligersvacatures.