Bewoners van het asielzoekerscentrum aan de slag!

ROTTERDAM – Via het programma ‘Aan de Slag’ worden bewoners van het asielzoekerscentrum in Beverwaard geactiveerd om vrijwilligerswerk te doen in Rotterdam. Er wordt door de bewoners enthousiast gereageerd op dit aanbod. Velen zijn blij om iets terug te doen voor de stad, hun talenten in te zetten en in contact te komen met bevlogen Rotterdammers. Steeds meer AZC-bewoners schrijven zich in om aan de slag te gaan. Er zijn de afgelopen periode dan ook een paar leuke activiteiten ondernomen en er komen weer een aantal nieuwe bij.

In december staat onder andere op het programma een kennismaking met Verhalenhuis Belvédère in Katendrecht. De bewoners van het asielzoekerscentrum zijn uitgenodigd voor een rondleiding in het pand en om zich in te schrijven als vrijwilliger. Zij kunnen daar aan de slag als gastvrouw, kok of keuken assistent, muzikant of huismeester. Een plek waar het delen van verhalen en de ontmoeting tussen verschillende culturen centraal staat. Voor nieuwkomers een inspirerende organisatie om je voor in te zetten.

Start van het seizoen
Sinds de opening van het AZC In Rotterdam twee jaar geleden wordt er wekelijks op zaterdagen een Open Huis georganiseerd in de nabijgelegen Pelgrimskerk. Bewoners van het asielzoekerscentrum zijn daar welkom om langs te gaan voor een kop koffie of thee en om op een laagdrempelige en gezellige manier in contact te komen met Rotterdammers. Via ‘Aan de Slag’ doen een aantal bewoners daar ook mee als vrijwilliger. Ze helpen mee met koffie en thee schenken en werken mee aan de georganiseerde activiteiten. Dit was voor ‘Aan de Slag’ de eerste activiteit waar men in het najaar voor kon aanmelden en meteen een leuk begin van het nieuwe seizoen.

Verschillende activiteiten
Sindsdien hebben AZC-bewoners ook meegeholpen om de moestuin op het asielzoekerscentrum winterklaar te maken en zetten zich in bij de maandelijkse buurtrommelmarkt in Huis van de Wijk Lombardijen. Via Taalcafé IJsselmonde in de bibliotheek is een groepje bewoners actief die wekelijks op de donderdagen elkaar ontmoet om mee te helpen met het oefenen van de Nederlandse taal. Voor henzelf heel handig, maar ook voor anderen die zo de mogelijkheid krijgen om met en van elkaar te leren.

10.000 keer in actie
In heel Nederland hebben inmiddels meer dan 10.000 keer AZC-bewoners samen met Nederlanders vrijwilligersactiviteiten uitgevoerd. Verspreid over het land vinden dagelijks veel ontmoetingen plaats die veel betekenen en veel goeds brengen voor heel veel mensen. Nieuwkomers en Nederlanders. En dus ook in Rotterdam.

Een win-win situatie
Bewoners van het asielzoekerscentrum krijgen via ‘Aan de Slag’ de kans actief bezig te zijn, een zinvolle bijdrage te leveren, Nederlanders te ontmoeten, de Nederlandse taal te leren, Nederland te ontdekken en daarmee aan hun toekomst te werken. Een bewoner wordt na enkele keren zich te hebben ingezet beloond met een certificaat. “Elke dag leer ik weer iets nieuws; meedoen is meetellen.” Zegt een deelnemer van Aan de Slag. Daarnaast krijgen maatschappelijke organisaties gemotiveerde vrijwilligers, breiden hun vrijwilligersbestand uit en bieden Nederlanders en nieuwkomers, die elkaar anders nooit zouden ontmoeten, de kans om elkaar op een plezierige manier te leren kennen.

Aan de Slag is een landelijk programma dat is uitgerold door de organisatie Pharos. In Rotterdam is de methodiek een onderdeel van het project ‘Welkom Onthaal’ dat wordt vormgegeven door stichting Mara, SPIOR, Samen 010 en SKIN. Zij werken hierin o.a. samen met het COA en de Gemeente Rotterdam.