Dit is Kaylee, vrijwilligster bij OPstap

Dit is onze kersverse vrijwilligster Kaylee. Kaylee is al vanaf de eerste dag van OPstap wekelijks als jongere aanwezig.
Kaylee is dakloos geworden toen de situatie thuis bij haar moeder onhoudbaar werd. Op haar twintigste verjaardag werd ze uit huis gezet. Via het jongerenloket kreeg ze gelukkig die zelfde dag nog een plek toegewezen in nachtopvang de Plataan. Daar heeft ze ongeveer twee maanden gezeten.

‘Mijn tijd bij Plataan was best wel zwaar. Overdag moesten we naar buiten. Ik had helemaal niks, behalve een telefoon zonder belminuten en zonder internet. Ik zat hele dagen bij centraal station een beetje series op mijn telefoon te kijken enzo. Want daar was gratis wifi. Om 17 uur mochten we naar binnen bij Plataan. Onderling was het eigenlijk best gezellig. Ook omdat we binnen geen gebruik mochten maken van onze telefoons. Dan raak je veel makkelijker in gesprek met elkaar.’

Na Plataan stroomde Kaylee door naar Enver op het Sandelingplein. Daar woont ze nog steeds, maar er is inmiddels al wel urgentie aangevraagd en ergens binnen nu en 9 maanden krijgt ze haar eigen woning toegewezen.

‘Nu ik langzaam uit het zorg traject groei heb ik echt de behoefte om stappen te maken. Ik wil niet meer alleen met mezelf bezig zijn, maar er juist meer voor anderen zijn. Ik heb toen ik jong was heftige dingen meegemaakt en ik kan me daardoor goed met de jongeren van OPstap identificeren. Ik weet waar ze behoefte aan hebben.
OPstap heeft mij veel gebracht. Ik ben er echt véél socialer van geworden. Voorheen was ik heel stil in groepen en voelde ik me ongemakkelijk. Dat heb ik nu niet meer. Ik voel me een stuk zelfverzekerder en stap veel makkelijker af op mensen die ik nog niet ken. Ik heb ook geleerd om meer over mijn gevoel te praten. Nu is het tijd om de rollen om te draaien en niet meer alleen voor mijn plezier naar OPstap te gaan, maar ook om er iets te brengen en iets te leren.’

Onlangs heeft Kaylee haar vrijwilligerscontract ondertekend en haar VOG aangevraagd. Zaterdag 9 maart krijgt ze een training, samen met de nieuwe vrijwilligers van OPstap Den Haag. Vanaf dan zal ze ècht als vrijwilligster aan de slag gaan.