Dit was … New@Home 2018

Rotterdam – Met een heel gezellig groepsuitje bij het trampoline-pretpark Jump XL hebben we eind juni afscheid genomen van de New@Home-koppels. 17 jongeren van vier ISK’s hebben een aantal maanden een maatje gehad. Het was weer bijzonder om te zien wat de jongeren in die periode allemaal samen met hun maatje hebben bereikt!

Eerst kennismaken… dan koppelen
De maatjes en de leerlingen van de ISK’s hebben elkaar leren kennen tijdens de kennismakings- en koppelingsmiddag in februari. Het waren twee heel geslaagde middagen. Tijdens de kennismakingsmiddag is er onder andere een soort speeddate. Daarna konden zowel de jongeren als de maatjes aangeven aan wie ze gekoppeld wilden worden. Bij de koppelingsmiddag werden de koppels bekendgemaakt. De eerste activiteit van de meeste koppels was samen de Rotterdampas aanschaffen. Met de pas konden de koppels gratis (of met korting) naar bijvoorbeeld de film, de Euromast of varen met de Spido. Het leuke is dat de jongeren ook na hun deelname aan New@Home de pas nog een aantal maanden kunnen gebruiken.

Poffertjes eten en oefenen met het ov
Er zijn drie groepsuitjes geweest: bowlen, midgetgolfen en trampolinespringen bij Jump XL. Het was elke keer weer supergezellig! Andere activiteiten die de koppels hebben gedaan, zijn onder andere: bezoeken van de Markthal, de Kubuswoningen, poffertjes eten, musea, zwemmen en picknicken. De maatjes helpen hun jongere ook bij hele praktische zaken als oefenen met het ov, een cv maken, je eigen buurt ontdekken en ergens een proefles volgen. Doordat de jongeren tijdens alle uitjes Nederlands praten, hebben ze ook de Nederlandse taal kunnen oefenen. Veel maatjes zijn ook bij hun jongere thuis op bezoek geweest om kennis te maken met de ouders/verzorgers.

Maatjesboekje als herinnering
De koppels kregen allemaal bij de start een maatjesboekje mee. Hierin konden de jongeren bijhouden wat ze hebben gedaan en de maatjes konden er tips in schrijven. Sommige jongeren hebben het boekje samen met hun maatje gebruikt bij elke afspraak. Het boekje blijft bij de jongere als een herinnering aan New@Home en wat hij/zij allemaal heeft gedaan en geleerd.