Dit was WegWijs in 010

ROTTERDAM – Het schooljaar is ten einde en zo ook deze editie van WegWijs in 010. Het afgelopen jaar deden er 62 leerlingen mee van 4 verschillende ISK-scholen en 21 coaches.
Ook dit jaar kunnen we weer positief terugkijken en kregen we erg leuke en hartverwarmende reacties van zowel de coaches als de jongeren.

Eén van de jongeren vertelt: ‘Iedere week deden we leuke dingen. Het maakte mij eigenlijk niet zoveel uit wat we gingen doen, ik vond alles leuk en leerzaam en de groep was gezellig. Dit zijn nu mijn vrienden’.

Naast het sociale aspect gaven de meeste jongeren ook aan erg blij te zijn met informele hulp bij de Nederlandse taal: niet door woordjes te leren en grammatica, maar gewoon door met elkaar te praten over alles wat je bezighoudt. Een jongere zegt hierover: ‘Ik kon moeilijk met Nederlandse mensen communiceren, omdat ik niet goed Nederlands durfde te spreken, maar dankzij dit project praat ik nu Nederlands met de meeste mensen zonder angst!’.

Ook is het beeld wat sommige jongeren van Nederlanders hadden positief veranderd. Een jongere vertelt: “Nederlanders zijn eigenlijk heel positief en sociaal. Eerst zag ik alleen individualistische mensen, maar nu zie ik dat ze ook heel warm kunnen zijn!”.

Bij de coaches maakte de persoonlijke verhalen van de nieuwkomers veel indruk. Bijvoorbeeld het verhaal van een jongen van 13 uit Syrië, die zijn oom heeft zien omkomen tijdens een bombardement. Een andere coach vertelde hoe één van haar jongeren nooit meer haar verjaardag viert, omdat de beste vriendin van deze jongere op haar verjaardag omgekomen is.

Hier kwam meteen ook een leerpunt voor de coaches om de hoek kijken, namelijk hoe je moet reageren op bepaalde moeilijke onderwerpen die ter sprake komen. Wanneer moet je doorvragen en wanneer niet? Hoe bouw je een gesprek op van koetjes en kalfjes naar een meer diepgaand gesprek? Uiteraard werden ook leuke dingen besproken zoals grappige cultuurverschillen zoals het verschil tussen het verkeer hier en het verkeer in Irak.

Al met al was het weer een hele leuke en leerzame editie, waarin veel kennis is uitgewisseld, diepe gesprekken zijn gevoerd, de leukste en mooiste plekken in Rotterdam zijn bezocht, maar vooral ook veel werd gelachen.