Eerste Challenge traject succesvol afgerond

ROTTERDAM – Zaterdag 26 januari was de slotmanifestatie voor het eerste Challenge traject. Alle teams die de afgelopen maanden hebben meegedaan kwamen samen om hun acties te presenteren en het traject op een gezellige manier af te sluiten. De jongeren en hun coaches hebben zich ingezet om kinderen in armoede, ex-gevangenen, kinderen in het ziekenhuis en vluchtelingen een steuntje in de rug te geven.

De zes teams hadden allen hun best gedaan om hun presentatie voor de slotmanifestatie op een leuke manier vorm te geven. Sommige lieten een video, slideshow of fotocollage zien. Eén team had ook een quiz bedacht en een ander een soort loterij. Ze waren allemaal dan ook erg trots op de inzet die ze hebben gepleegd en dat bleek ook wel uit hun enthousiaste verhalen. Een aantal jongeren gaven aan dat ze de samenwerking met hun vrienden voor een goed doel het leukste vonden wat betreft hun deelname aan The Challenge. Anderen vonden het helpen van mensen het leukste. Velen gaven ook aan nog een keer mee te willen doen of actief te worden als vrijwilliger. “Ik wist niet dat iemand laten lachen zo goed voelt.” – vertelt een jongere over haar verwachtingen.

Binnen The Challenge leren de jongeren samenwerken en hun ideeën concreet te maken. Dit was voor sommigen al een uitdaging op zich, maar zorgde ervoor dat ze dan ook extra blij waren dat hun actie om mensen te helpen was gelukt. Bij The Challenge zijn dan ook een aantal kernwaarden die de basis vormen voor hun inzet, die zij (verder) ontwikkelen: inlevingsvermogen, luisteren, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerking, respecteren, inspireren, zorgzaamheid, betrokkenheid en plezier. Alle deelnemers gaven aan zich bewuster te zijn geworden van deze kernwaarden en het te willen toepassen in hun verdere leven.

Tijdens de slotmanifestatie was een jury uitgenodigd, die alle presentaties op een positieve manier beoordeelde door elk team een award te geven. Alle deelnemers kregen dan ook aan het eind van de middag een medaille mee naar huis als symbool voor datgene waar zij met hun team het meeste in uitblonken. Zo waren er awards voor Most Creative Idea, Best Teamwork, Best Presentation, Best Research en Best Bounce Back (voor het team dat het beste kon omgaan met tegenslag). Uiteindelijk was er ook de hoofdprijs namelijk The Challenge Award voor het team wiens idee of activiteit het meeste uitblonk in impact en effectiviteit, best mogelijke herhaalbaarheid door anderen of de organisatie zelf en de meest excellente houding van de deelnemers. Die award ging naar het team dat zichzelf The Smile Squad heeft genoemd en zich heeft ingezet voor kinderen in het ziekenhuis. Met awards komen ook prijzen, dus heeft dat team niet alleen The Challenge Award wisseltrofee gewonnen, maar ook elk een Pathé giftcard om thuis of in de bioscoop te genieten van een leuke film.

Al met al kijken we terug op een succesvol eerste traject van The Challenge, wat ook wordt beaamt door alle deelnemers en coaches. Het was niet alleen zinvol en leerzaam, maar ook leuk om te doen. Jurylid Melanie Araujo, voormalig deelnemer van M25 Rotterdam zei nog: “Ik vond de inzet van de jongeren heel erg mooi, hoe ze de wereld een glimlach hebben gegeven.” Ook Jurylid Natalino Nunes, voormalig M25 Rotterdam begeleider, had nog het volgende te zeggen over de teams: “Zij hebben allemaal een prijs gekregen, maar de echte prijs dragen zij al met hen mee. ‘Een hart van goud’.”

Volgende Kick-off op 16 februari
Jongeren en vrijwilligers die ook in actie willen komen via The Challenge kunnen zich nu nog opgeven via shirleni@maraprojecten.nl. De Kick-off voor de volgende groep enthousiastelingen is op zaterdag 16 februari om 13:30-16:30 uur in de Digital Playground. De nieuwe ‘challenges’ worden dan gepresenteerd en de teams kiezen de uitdaging waar ze de komende maanden mee aan de slag gaan. Meer informatie: www.thechallengerotterdam.nl