Indrukwekkende maatschappelijke kerk over ongedocumenteerden

DEN HAAG – Maandag 4 april hebben we met HUB-Geloof in Den Haag voor het eerst in 2 jaar weer een fysieke Maatschappelijke kerk bijeenkomst georganiseerd samen met PEP. Het was goed elkaar weer te zien en samen te eten, dit keer was het onderwerp ongedocumenteerden. Veel kerken hebben mensen die ongedocumenteerd zijn in hun gemeenschap en de HUB krijgt hier veel vragen over. Een pastor vertelde over hoe kwetsbaar mensen zijn voor bijvoorbeeld uitbuiting. Een andere casus ging over een kind van 4½ die geen onderwijs heeft. Agnes van der Beek – Pavia is van de katholieke Filippijnse gemeenschap en zij vertelde over hoe zij tijdens coronatijd erachter kwam dat veel Filippijnse ongedocumenteerden plotseling geen inkomen, geen plek en geen eten hadden. Zij gingen zwervend van bank tot bank. In een paar maanden tijd is een samenwerking ontstaan en wekelijks voedselbonnen en pakketten uitgedeeld. Daarna is de stichting SARO opgestart, Serve Act Respond One community.

Lizebeth Melse van het wereldhuis (https://denhaagwereldhuis.nl/) vertelde daarna hoe in Den Haag naar schatting 4.000 ongedocumenteerden zijn en hoe veel mensen niet bewust zijn van hun rechten. Bijvoorbeeld op onderwijs. Zij hebben wekelijkse spreekuren op maandag en donderdag en helpen met juridische, medische, financiële en huisvestingsvragen. Het is heel waardevol dat mensen in een kerk een gemeenschap treffen die hen kan ondersteunen, de taal spreekt en een netwerk biedt. Er waren kerken aanwezig die avond die nog nooit van het wereldhuis gehoord hadden “we hebben veel mensen die ons om hulp vragen en zijn voor hen ook vaak een laatste strohalm”.

Het was een avond van uitwisseling van informatie, ervaringen en kennis. Maar ook van kritische geluiden, hoe kan het dat in de stad van vrede en recht opvang afhankelijk is van een handjevol organisaties, geloofsgemeenschappen en vrijwilligers? Het was een indrukwekkende avond die vraagt om vervolg.