Jongeren van nieuwkomers worden ‘WegWijzer’ in Rotterdam

Rotterdam – Begin februari zijn 36 kinderen van nieuwkomers gestart met het traject WegWijs in 010. Onder leiding van 18 student-vrijwilligers (de maatjes) van de Hogeschool Rotterdam maken zij kennis met Rotterdam en de Nederlandse cultuur. De maatjes gaan wekelijks in tweetallen met een groepje jongeren op pad. In de eerste periode lag de nadruk vooral op elkaar leren kennen. Deze weken wordt er vooral aandacht besteed aan de Nederlandse en Rotterdamse cultuur. Dit doen de studenten door bijvoorbeeld typisch Rotterdamse attracties te bezoeken, zoals de Euromast.

Met z’n allen naar Blijdorp
Zondag 24 maart was het eerste groepsuitje en zijn we met een grote groep jongeren en maatjes naar diergaarde Blijdorp geweest. Het was heel gezellig! Het uitje was perfect georganiseerd door de studenten die ook nog voor iedereen een heerlijk lunchpakketjes hadden gemaakt.  De jongeren hadden het erg naar hun zin. Twee Syrische zusjes van 16 en 17 jaar waren niet uit de speeltuin weg te slaan. Het was voor hen de eerste keer dat ze in een speeltuin speelden!

Netwerk vergroten
In de laatste periode van het WegWijs traject (tot en met juni) zal de nadruk liggen op het geven van handvatten aan de jongeren om hun netwerk te vergroten.  De jongeren  gaan samen met de studenten kijken wat ze in hun buurt allemaal kunnen doen aan activiteiten, oefenen met het opstellen van een cv om een bijbaantje te zoeken, een keer een proefles sporten te doen et cetera.