Met scholen hun katholieke identiteit in de praktijk brengen

ROTTERDAM – Stichting Mara werkt sinds 2010 samen met verschillende scholen om hun (christelijke) identiteit in de praktijk te brengen met hun leerlingen en we denken mee hoe scholen burgerschapsonderwijs praktisch kunnen vormgeven. Zo zijn er dit najaar onder andere activiteiten geweest met Mara op de katholieke scholen het Emmauscollege en het Laurens Lyceum rondom dit onderwerp.

Tijdens de studiedag voor het personeel van het Emmauscollege op 7 november 2023 over Burgerschap en Identiteit stonden twee thema’s centraal. Hoe geven zij betekenis aan hun open katholieke identiteit en welke rol speelt burgerschap in hun school en hoe maken ze dit zichtbaar. Na de opening door Mgr. Van Den Hende waarin het zien van de mens als geheel en onderwijs als dienst aan de samenleving centraal stonden, ging het personeel met elkaar in gesprek over de pijlers van hun burgerschapsvisie. Stichting Mara verzorgde tijdens twee rondes een workshop, waarbij men in gesprek kon gaan over de waarden van het katholiek sociaal denken en hier meteen naar konden handelen door kerstkaarten te maken voor ouderen. Deze worden opgestuurd naar Het Nationaal Ouderenfonds voor hun kaartenactie.

“Het was een inspirerende maar ook gewoon een fijne dag waar we als collega’s probeerden met hoofd, hart en handen invulling te geven aan onze missie. Heel veel dank aan alle sprekers/sessieleiders, waaronder Shirleni Blanken die niet alleen een sessie verzorgde maar met jongeren van OPstap Rotterdam onze lunch verzorgde.” Zo schreef Pauline Kraakman-Lokhorst op haar LinkedIn pagina. Zij is docent Levensbeschouwing op het Emmauscollege.

Zo vertelt ze verder: “Het was ontzettend leuk om de jongeren van OPstap erbij te hebben, zeker in combinatie met burgerschap. De collega’s beschreven de workshop van stichting Mara als inspirerend, hartverwarmend, prachtig werk/mooi wat je doet en “ik word hier heel blij van”. We houden zeker contact.”

Daarnaast werden in de week van 4 december 2023 4 Mara workshops gegeven op het Laurens Lyceum, waarbij de leerlingen ook te horen kregen over het katholiek sociaal denken. Via een kaartspel gingen ze met elkaar in gesprek over het belang van een aantal kernwaarden zoals betrokkenheid, samenwerking en respecteren. Deze reflectie werd als bron gebruikt voor hun handelen en brachten dit dan ook meteen in de praktijk door kerstpakketjes en kerstkaarten te maken voor bewoners van het verzorgingshuis in de buurt. De week daarna hebben ze dan ook zelf hun cadeautjes gebracht naar het woonzorgcentrum Laurens Liduina. Ook hier was de docent en waren de leerlingen enthousiast en zijn ze benieuwd naar een vervolgproject met stichting Mara.

Geïnteresseerde scholen/organisaties/groepen/kerken die ook graag aan de slag willen met stichting Mara met het concreet vormgeven van hun burgerschapsonderwijs of christelijke identiteit in de praktijk brengen kunnen contact opnemen met Shirleni Blanken via shirleni@maraprojecten.nl.