Ondersteuning internationale en migrantenkerken

DEN HAAG – HUB: Geloof in Den Haag blijft in deze bijzondere tijd de internationale en migrantenkerken in Den Haag en omgeving ondersteunen. Via het netwerk helpen kerken elkaar en krijgen gemeenschappen ondersteuning bij hun sociale en maatschappelijke inzet. Vanwege de corona-crisis vinden er voorlopig geen samenkomsten en andere ontmoetingen plaats. Maar we houden contact, bieden ondersteuning en informeren elkaar over acties en activiteiten die internationale en migrantenkerken kunnen helpen.

Ondersteuning aan kerken met (huisvestings)problemen
Samen met de partners Sofak, SKIN e.a. biedt HUB: Geloof in Den Haag via Samen Kerk = Samen Sterk ondersteuning aan kerken met (huisvestings)problemen. Verhuurders en hypotheekverstrekkers wordt verzocht om coulant te zijn en tijdelijk niet te innen. Bij de gemeente en politiek is aandacht gevraagd voor de gevolgen van de huidige situatie voor internationale en migrantenkerken.

Gesprek met de Minister-president
De internationale en migrantenkerken waren vertegenwoordigd bij het gesprek met Minister-president Mark Rutte met de Haagse Gemeenschap van Kerken. Lees hier het verslag. Pastor Ayoub vroeg zijn aandacht voor de kwetsbare positie van migrantengemeenschappen, nu ze geen samenkomsten meer kunnen houden. Door het wegvallen van de inkomsten, dreigen veel internationale en migrantenkerken de huur of hypotheek niet meer te kunnen betalen. Leden zijn bang hun baan te verliezen, hebben te maken met eenzaamheid en psychische klachten.

Online training
De eerste online training heeft al plaatsgevonden. Haagse kerken konden deelnemen aan de workshop van SKIN Rotterdam. Zij leerden hoe je een kerkdienst zo kunt livestreamen dat je het gevoel hebt samen te zijn.

Zorg voor kwetsbare mensen 
Kerken in Den Haag zoeken samen naar andere manieren om voor kwetsbare mensen te zorgen. De jongeren van de Koptisch orthodoxe kerk vertellen daarover op het Youtube-filmpje van het Missionair Platform Den Haag.