Activiteiten OPstap Den Haag in april

DEN HAAG – In april heeft OPstap Den Haag wat minder activiteiten gedaan dan normaal in een maand. Dit omdat er een aantal feestdagen in deze maand waren en de projectcoördinator corona kreeg. Ook zouden de vrijwilligers op een woensdagavond de tweede training krijgen over hechtingsstijlen bij dak- en thuisloze jongeren, maar deze training ging op de dag van uitvoering niet door, omdat de trainster ziek was. Helaas was het te kort dag om een andere activiteit voor de jongeren te organiseren.

Maar in april hebben we wel een keer heerlijk geluncht, waar een jongere met ondersteuning van onze vrijwilligers heerlijke springrolls heeft gemaakt, én hebben er twee leuke activiteiten plaatsgevonden.
Ten eerste een super gezellige pubquiz, gemaakt door een vrijwilligster, met de meest leuke, grappige, makkelijke en moeilijke vragen en veel weetjes en feitjes over Den Haag. 18 Jongeren van verschillende opvanglocaties en begeleid woonplekken, hebben meegedaan.
En er heeft weer een graffiti workshop plaatsgevonden, waarbij het toch echt wel weer duidelijk werd dat jongeren creatief en kunstzinnig zijn en veel talent hebben als het op kunst (wat graffiti ook is) aankomt. Super mooi ook om te zien, dat een aantal jongeren die in 2021 ook hebben meegedaan, andere kunst hebben gemaakt dan toen. Waar de eerste keer nog veel gebruik werd gemaakt van donkere kleuren, maakten ze nu graffiti met mooie lichte en heldere kleuren. De gesprekken die hierover gevoerd werden, bevestigden wat we eigenlijk allang weten: jongeren zijn verhuisd uit de opvang naar een eigen woning of begeleid wonen, waardoor ze minder stress ervaren, zich fijner en meer vrij voelen. En het is prachtig om dit terug te zien in de kunst die er is gemaakt.
In april hebben wij ook weer een nieuwe vaste vrijwilliger mogen verwelkomen bij ons team voor de activiteiten van de woensdagavond!

In het kader van de Appeltjes van Oranje, waar OPstap Den Haag/Rotterdam bij de laatste 10 genomineerden zitten, zijn twee jongeren die OPstap Den Haag bezoeken geïnterviewd door het Oranje Fonds. Daarnaast zijn er ontzettend mooie foto’s gemaakt voor de promotie van de Appeltjes. De Appeltjes worden uitgereikt op donderdag 12 mei op Paleis Noordeinde, waar het beschermpaar van het Oranje Fonds, de Koning en de Koningin, alle genomineerden zullen ontvangen, waarna de bekendmaking  van de beste drie initiatieven plaatsvindt.

En een heel mooi moment was de bijeenkomst van het Kansfonds op woensdag 13 april, waar zowel OPstap Den Haag als Rotterdam deelnam aan het initiatief ‘Alle jongeren een Thuis’. Daar werden we verrast met een bezoek van Koningin Maxima en de staatssecretaris van VWS.

In mei staan er weer leuke activiteiten op het programma, waaraan de bezoekende jongeren mee hebben gewerkt. Zo gaan we samen eten in de avond, gaan we Weerwolven van Wakkerdam spelen, gaan we naar de bios en een keertje bowlen. In samenwerking met Stadlink wordt de workshop ‘DreamsMatter’ georganiseerd, waarmee jongeren hun droom waar kunnen maken. Door aan hun dromen te werken, vergroten zij hun eigen invloed op een positieve toekomst.