OPstap Den Haag in november en december

DEN HAAG – De afgelopen 2 maanden hebben we bij OPstap Den Haag enorm drukke maanden gehad. De activiteiten worden nog steeds bezocht door nieuwe jongeren en het is mooi om te zien dat het project zo gegroeid is het afgelopen jaar. Aan de andere kant betekent het ook dat er enorm veel jongeren dak- en/of thuisloos zijn in Den Haag. OPstap probeert samen met een mooie groep vaste vrijwilligers en stagiairs iedere week een feestje te maken voor de jongeren, zodat zij even niet hoeven te denken aan de situatie waarin zij verkeren en gewoon een leuke, ontspannen avond kunnen hebben.

In november hebben we onder andere een avondje VR gamen georganiseerd, zijn we gaan poolen en zijn we in Scheveningen geweest voor een avondje glowgolf. Daar kregen we een bezoekje aan het spiegeldoolhof gratis! En natuurlijk hebben we ook Sinterklaas gevierd met leuke cadeautjes en veel gedichten voor elkaar.
Daarnaast zijn een aantal jongeren samen met de projectcoördinator aangeschoven bij overleggen van Jong Doet Mee, over het actieprogramma de Big 5 (voor een stevige basis). Heel interessant om met veel verschillende partijen te praten, de minister te ontmoeten en eigen ervaringen te kunnen delen. Heel mooi om te merken hoeveel mensen graag willen dat alle jongeren in Nederland een eerlijke kans maken op een mooie toekomst.

In november hebben we op d3e maandagavond ook weer twee keer heerlijk gegeten met z’n allen. De activiteit in de avond wordt veel drukker bezocht dan de lunch in de middag, dus dit zetten we door.

In december hebben we eindelijk een avond karten kunnen organiseren. Doordat we een mooie gift hebben ontvangen, konden we met 20 jongeren gaan lasergamen en karten. Wat een dolle boel was dat! Het was ook een activiteit waar al twee jaar om werd gevraagd, dus de jongeren hebben een onwijs leuke avond beleefd.
En natuurlijk hebben we december afgesloten met een kerstdiner, bereid door vrijwilligers en onze jongere Ashwin, die weer een fantastisch hoofdgerecht voor 40 man heeft klaargemaakt.

Ook heeft een kleine groep met jongeren meegewerkt aan het maken van een persona, voor Movisie. Het doel van het maken van een persona over dak- en thuisloze jongeren is het verhaal van de jongeren centraal zetten en om het inzichtelijk te maken voor bijvoorbeeld gemeenten en organisaties. Hoe het leven van deze jongeren eruit ziet en welke obstakels en uitdagingen zij tegenkomen als er gepraat wordt over school of werk. Ingrado heeft de persona vormgegeven rondom voortijdig schoolverlaten (VSV), Movisie was de uitvoerende partij. Het waren twee zeer interessante avonden, waar 5 jongeren bij betrokken zijn en hun verhaal hebben kunnen doen.

Daarnaast hebben de vrijwilligers en projectcoördinator zich de afgelopen 2 maanden ingezet voor veel jongeren die wat extra hulp konden gebruiken. Zo hebben er verschillende 1-op-1 contacten plaatsgevonden, waarbij vrijwilligers individuele jongeren mee hebben genomen op een dagje uit. Bijvoorbeeld naar de film en naar de Winterfair in Archeon. Ook zijn er afgelopen maanden een aantal jongeren verhuisd naar o.a. een jongerenwoning. Veel jongeren komen dan voor eerst in hun leven te staan voor grote veranderingen. Onze vrijwilligers helpen jongeren dan graag. Soms met verhuizen of aanschaffen van spullen, maar ook met het opknappen van de woning of het aanvragen van belangrijke voorzieningen zoals elektra, water of internetabonnementen.

Vanaf januari zal de invulling van de activiteiten anders zijn dan de jongeren van ons gewend zijn. Doordat een subsidie niet is toegekend, starten we in januari met activiteiten en avondeten op de woensdagavond. Om de week een activiteit en om de week avondeten. Helaas is dit nodig om te zorgen dat OPstap wel door kan gaan. Jongeren zien uit naar onze activiteiten om een momentje in de week te kunnen ontspannen, te kletsen, te ontstressen en te socializen met andere mensen.

Dus vanaf januari iedere week iets op woensdag!

Benieuwd wat OPstap allemaal doet? Volg ons op de socials:
FB Insta: @maraopstapdenhaag
Of neem contact op met de projectcoördinator Linda Smits: 0614603760 of linda@maraprojecten.nl