OPstap Den Haag is het jaar goed begonnen

DEN HAAG – Het nieuwe jaar is alweer even bezig en OPstap Den Haag heeft, samen met haar vaste vrijwilligers en stagiair( e)s, weer veel leuke activiteiten opgezet. We zijn gestart met een alcoholvrije nieuwjaarsborrel en hebben verschillende spelletjes gespeeld. De jongeren waren erg blij dat er weer een activiteit was, want de laatste woensdag van het jaar was er geen activiteit. Iedereen was weer blij om elkaar te zien en te spreken. Tijdens de nieuwjaarsborrel kregen wij het heugelijke nieuws dat de moeder van onze vaste vrijwilliger Leon een donatie wilde doen aan ons project. Zij had in de kerstperiode oliebollen gebakken en verkocht en hiermee €400,- verdiend. Haar kerk wilde dit bedrag graag verdubbelen en zo kreeg OPstap Den Haag in de eerste week van januari €800,- gedoneerd. En dit was niet de enige donatie! De Jonge Democraten Leiden Haaglanden, hebben tijdens hun kerstdiner een doneeractie gedaan en daarmee € 634,20 opgehaald en gedoneerd aan OPstap Den Haag. Momenteel kijken we samen met de jongeren welke leuke activiteit we kunnen gaan doen. De jongeren willen enorm graag naar een pretpark en er wordt gekeken of dit eventueel deze zomer plaats kan gaan vinden.

Omdat in januari nog steeds de avondlockdown van kracht was, heeft OPstap heel de maand januari gebruik  gemaakt van de ruimte aan de Guntersteinweg, de vaste ruimte die gehuurd wordt van Middin. Naast de leuke nieuwjaarsborrel hebben we een dansworkshop gedaan, met aan het einde een heuse danswedstrijd en natuurlijk kon ook de Hollandse Spelletjes Avond met warme chocomel in januari niet ontbreken! Tijdens deze avond hebben we heerlijke stamppotten gegeten, veel gelachen en plezier gemaakt.

De laatste week van januari stond in het teken van muziek. Muziek maken zonder instrumenten dan wel, de avond werd ingevuld met een bodypercussie workshop, waarbij je je lichaam, handen en voeten kon gebruiken als instrumenten zodat er leuke ritmes ontstonden. Deze workshop is in samenwerking met het Leger de Heils georganiseerd als start richting een groot festival van het Leger des Heils, waarbij deelnemers hun talenten kunnen showen op een groot podium. In het begin vond iedereen het een beetje spannend maar naarmate de avond vorderde, werd er niet alleen muziek gemaakt maar ook gezongen!

De lunches hebben in januari twee keer plaatsgevonden, waarbij de laatste keer een jongere heeft gekookt. Jongeren die bij de lunch komen, krijgen hiervoor ook de ruimte om zelf te koken. Als zij hulp nodig hebben, worden ze ondersteund door een vrijwilliger. We hebben heerlijke saoto soep gegeten en een keertje hamburgers met patat en salade. Aankomende lunch wilden de jongeren graag een keer pannenkoeken, met verschillende vullingen, dus deze worden gemaakt. De lunchactiviteit heeft ook een nieuwe vrijwilliger en voor aankomende lunch maakt zij zelf verse vruchten-ijs waar we allemaal heel benieuwd naar zijn!

Sinds oktober komen we ook tweewekelijks bij de verschillende opvanglocaties en de jongeren vinden dit heel erg leuk. Niet iedere jongere heeft zin om op woensdag naar onze activiteit te komen, maar als wij hen bezoeken op de opvang, komen ze graag naar de ontmoetingsruimte om te kletsen en een spelletje te spelen met onze vrijwilligers. Ook kwam de vraag of er samen gekookt kon worden en film gekeken. Hier hebben we direct op ingespeeld en een week later hebben we samen met jongeren op de opvang heerlijke nasi met kip gemaakt en op groot scherm een film gekeken. Naarmate de jongeren in de opvang onze vrijwilligers vaker keer hebben gezien, lukt het de vrijwilligers soms ook om de jongeren te activeren om op woensdag deel te nemen aan de activiteiten, wat natuurlijk heel leuk is.