OPstap Rotterdam breidt zich uit!

ROTTERDAM – OPstap Rotterdam breidt zich uit! Vanaf 1 januari 2023 heeft OPstap Rotterdam twee projectcoördinatoren: Anna Boukema en Zora Tancak. Zij zullen zich naast de activiteiten van OPstap bezighouden met ‘De ambassadeurs van OPstap’ en het ‘Voel je thuis huis’.

Activiteiten in januari
De activiteiten en warme lunches blijven goed bezocht op de maandagen. Het is fijn om de jongeren deze uitjes te bieden zodat ze even weg zijn van de dagelijkse problemen. De eerste lunch van 2023 hebben we flink uitgepakt met veel kleine, luxe hapjes. Het team kook-vrijwilligers maakt er telkens weer een feestje van om heerlijk warm en vers gemaakt eten neer te zetten. Daarna is het vaste prik om even spelletjes te spelen met elkaar of onderling te praten voor wie dat wilt. In de avond zijn we gaan dansen bij de House of Urban Arts en hebben we gezongen en plezier gemaakt in Mooie Boule.

De ambassadeurs van OPstap
De ambassadeurs zijn zeven ex-deelnemers van OPstap. Zij zetten hun turbulente jeugdervaringen in om er te zijn voor jongeren die op dit moment thuisloos zijn. Wij begeleiden ze hierbij met trainingen en coaching op maat zodat ze aan vaardigheden en doelen kunnen werken om op persoonlijk gebied stappen te maken. De ambassadeurs krijgen ieder op maat extra verantwoordelijkheden. Zo heeft een van de ambassadeurs al een paar keer een activiteit georganiseerd voor jongeren van de dagopvang, gaan twee ambassadeurs binnenkort de OPstap lunch verzorgen en weer een ander neemt de verantwoordelijkheid voor de presentielijsten en drankjes tijdens de OPstap avonden. In februari staat de eerste training gepland! Op het gebied van teambuilding gaan zij aan de slag met improvisatietheater.

Voel je Thuis Huis
De droom van OPstap is al een paar jaar dat wij onze eigen plek zouden hebben. Een plek waar thuisloze jongeren zich veilig en welkom voelen, het liefst zeven dagen per week.

Met OPstap, en vooral bij de lunch momenten, bieden wij die plek eigenlijk al, maar dat is maar eens in de week. De rest van de week hebben jongeren nauwelijks fijne plekken in de stad om de dag door te brengen. Ook jongeren die net uit het dakloze circuit zijn en een woning hebben, ervaren veel eenzaamheid. Zij hebben behoefte aan een plek om anderen te ontmoeten. Waar respect is voor elkaar en ruimte om je te ontwikkelen. Een plek waar jongeren niet te gast zijn, maar waar zij samen de verantwoordelijkheid voor dragen, zodat zij kunnen ervaren hoe het voelt om je ergens thuis te voelen. Die plek wordt het Voel je Thuis Huis. Op dit moment is een kwartiermaker bezig die plek  in Rotterdam te realiseren.

Nieuw emailadres: opstaprdam@maraprojecten.nl