OPstap Rotterdam vrijwilligersavond en stagiaires

ROTTERDAM – Eén keer per jaar hebben we met OPstap een vrijwilligersavond. Om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet gaan we dan lekker met z’n allen uit eten. Zo zaten we begin september heerlijk met de hele groep op een zonnig terras pizza’s te eten en eindigden we schaterlachend in een kroeg. We kijken nu alweer uit naar volgend jaar!

Voor stagiaires Julie en Hannah was dit hun eerste kennismaking met de groep. Beide zijn 2e jaars HBO Socialwork studenten aan de Hogeschool Rotterdam en lopen ieder 12 uur per week stage bij OPstap.

We zullen de meiden even aan jullie voorstellen:

De 18 jarige Hannah:
‘Mijn ouders hebben nooit echt veel geld gehad. Toen ik twee jaar was moesten we het huis verlaten waar we in woonden, omdat mijn ouders het niet meer konden betalen. We zijn toen bij een boer in huis gaan wonen. Daar waren we heel dankbaar voor. Als dit niet was gebeurd hadden we dus eigenlijk met het gezin op straat gestaan. We hebben ervaren hoe fijn het is om een vangnet te hebben. Dat vangnet is nou net iets dat de jongeren van OPstap niet hebben.
Mijn interesse naar deze doelgroep heb ik verder ontwikkeld toen ik vrijwilligerswerk heb gedaan bij een stichting van mijn vader, Zout der Aarde in Den Haag.Hier heb ik gewerkt met dakloze mensen of mensen die krap bij kas zaten door eten te maken of in gesprek te gaan.
Ik wil niet alleen de jongeren graag helpen en me verder verdiepen in de doelgroep, maar ik hoop ook mijzelf verder te ontwikkelen. Ik hoop de komende periode te leren vaker uit mijn comfortzone te komen, spontaner en socialer worden. Dit vind ik in het dagelijks leven nog best moeilijk. Daarnaast hoop ik een vertrouwensgevoel te kunnen geven aan de jongeren. Ik vind het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze altijd naar mij toe te kunnen komen en over alles kunnen praten.
Tot nu toe vind ik het echt een hele leuke stage. Vooral de maandagavondactiviteit was heel erg gezellig en het was leuk om de jongeren te leren kennen’.

De 21 jarige Julie:
‘’De opleiding Socialwork ben ik begonnen, omdat ik zelf in een warme omgeving ben opgegroeid met ouders en vrienden die mij steunen en trots op me zijn. Deze warmte wil ik graag aan anderen doorgeven.
Ik wilde graag bij OPstap stage lopen, omdat ik het belangrijk vind dat er gelijkwaardigheid is tussen de jongeren en de vrijwilligers en dat iedereen het samen gezellig heeft. Ook vind ik het mooi dat er niet alleen wordt gekeken naar de problemen van de jongeren en hoe het beter kan, maar vooral naar hoe we met z’n allen een gezellige tijd kunnen hebben. De jongeren zijn natuurlijk net zoals wij en het is dus moeilijk om te beseffen dat ze toch een tegenovergesteld leven hebben. Ik hoop hier te leren hoe ik deze jongeren goed kan helpen en begeleiden.
Mijn interesse voor de doelgroep werd aangewakkerd doordat ik voor mijn opleiding een onderzoek heb gedaan naar dak- en thuisloze jongeren.
Inmiddels heb ik aan één lunch en één avondactiviteit meegedaan. Het viel me op hoe het doen van een activiteit bijdraagt aan het groepsgevoel en ook hoeveel makkelijker het daardoor is om met elkaar in gesprek te gaan. We gingen bijvoorbeeld lasergamen en als iemand dan vaak op mij had geschoten kwamen ze achteraf lachend naar me toe en maakten we daar grappen over. Ik ben pas kort geleden met mijn stage begonnen, maar voor mijn gevoel lijkt het net alsof ik er al maanden bij ben’’.