PAJA onderzoek ‘Samen 18 en vooruit’

Dinsdag 26 maart was het zover: de certificaatuitreiking aan het onderzoeksteam van de nieuwe PAJA in Den Haag. In samenwerking met onder andere het Straatconsulaat wordt de komende 2 jaar gewerkt aan het onderzoek ‘Samen 18 en vooruit’.

Met behulp van twaalf ervaringsdeskundige jongeren wordt gekeken naar de overgang -18/ 18+ binnen de jeugdhulp. Hierbij worden vijftig jongeren uit meerder jeugdhulpinstanties op drie momenten geïnterviewd: als ze 17,5 zijn, net 18 zijn geworden en 18,5 zijn.

In 8 intensieve trainingen zijn tot nu acht ervaringsdeskundige jongeren getraind. Tijdens de trainingen kwamen onderwerpen als interviewtechnieken, presenteren, grenzen stellen en communicatietechnieken naar voren. Het waren zware maar gezellige trainingen. De ervaringsdeskundige jongeren waren leergierig, goed op elkaar ingespeeld en dachten intensief mee over de vragenlijst. Ook zijn ze ondergedompeld in rollenspellen – zowel met elkaar als met acteurs- en hierin wisten ze zich goed staande te houden.

De eerste interviewronde komt er nu bijna aan en het onderzoeksteam is er klaar voor. Het belooft in ieder geval een interessant en intensief onderzoek te worden.