Per 1 juli nieuwe wetgeving: checklist WBTR

DEN HAAG – De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is een nieuwe wet die geldt vanaf 1 juli 2021 voor o.a. alle kerken die een stichting hebben of zijn. De wet is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. De aansprakelijkheid van bestuurders is veranderd en vergroot.

Op 21 juni organiseerde de HUB in samenwerking met SKIN en Netwerk DAK een workshop over de WBTR. Er is stap voor stap uitgelegd wat de wet inhoudt en aan welke nieuwe voorwaarden moet worden voldaan. De 18 deelnemers hadden uiteenlopende vragen, zoals ‘hoe zit het met BTW als we groenten gaan verkopen?’ Maar veruit de meeste vragen gingen over wat er precies op papier veranderd moet worden. Het kan namelijk zo zijn dat de statuten moeten worden aangepast om aan de nieuwe wet te voldoen. Of misschien is het nodig om aanvullende afspraken vast te leggen in een huishoudelijk regelement. Dit is per situatie afhankelijk.

Bekijk en download handige informatie omtrent de WBTR:
PowerPoint presentatie checklist WBTR Nederlands / Engels
Handleiding WBTR Nederlands / Engels
Model statuten
Model huishoudelijk reglement
Haagse vrijwilligersverzekering
Inhoud wet en achtergrondinformatie

Voor verdere vragen over de wet en wat dit kan betekenen voor uw kerk, neem dan contact op met Petra via petra@maraprojecten.nl. Indien gewenst wordt er nog een vervolgbijeenkomst georganiseerd.