Sfeerimpressie Aids 2018

ROTTERDAM – Woensdag 25 juli 2018 is een bus vol mensen, betrokken bij de hiv/aids projecten van Mara, vanuit Rotterdam naar Amsterdam gegaan om de geweldige sfeer op Aids2018 te proeven. De samenstelling van de groep bestond uit long term survivors (mensen die geïnfecteerd zijn geraakt met hiv vóór de komst van de combinatietherapie in 1996), mannen die naar de woensdaglunch komen in Den Haag, mannen die naar de vrijdagavond eetgroep van Mara komen, mensen die zijn verbonden aan Humanitas Rotterdam, vrijwilligers en maatjes van Positieve Krachten Bundelen en vier mensen die individuele geestelijke begeleiding ontvangen via Stichting Mara. Variërend in leeftijd van 20 jaar tot 70 jaar.

De groep startte op de conferentie met een bezoek aan Global Village. De plek waar activisten, organisaties, maar vooral mensen die leven met hiv, uit de hele wereld samenkwamen. In een hal in de RAI stonden allemaal fleurige stands met informatie, workshops, gadgets en mogelijkheden voor ontmoetingen. Iedereen kon zijn eigen weg gaan en had vier uur de tijd om alles te ontdekken. Een groepje leerde veel over de gevaren van hiv-medicatie en drugs, maar ook over de gevaren van verslaafd raken aan seks onder invloed van drugs. Anderen stonden te dansen in de silent disco die er was om te laten zien en voelen hoe stil het leven met een stigma is. Enkelen van de vrijwilligers en maatjes van Positieve Krachten Bundelen waren aangesloten bij het middagprogramma van ShivA. Hierbij werden vrouwen die uit een ander land geëmigreerd zijn en nu in Nederland leven, gestimuleerd om in gesprek te gaan met vrouwen uit hun thuisland die ook op de conferentie waren. Iedereen had zijn eigen unieke, mooie ervaring in de Global Village.

Na een lekker en ontspannen Italiaans etentje is de groep vervolgens de straat overgestoken naar het DeLaMar Theater. Daar had ‘Volle Maan’ een theatershow georganiseerd met entertainment en informatie voor mensen die leven met hiv. De show begon iets later vanwege de Positive Flame, waarbij verschillende fakkeldragers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd voor mensen die leven met hiv, samen de vlam overbrachten van het Aids monument naar het DeLaMar theater. Terwijl de groep in de zaal wachtte, kon ze live op het scherm achter het podium het verslag van de wandeltocht van de vlam volgen.

Zo rustig en solitair als de heenreis was, zo sfeervol en gezamenlijk was de terugreis. Heel veel stukjes zelfstigma zijn ergens woensdag verloren gegaan. Mocht je ze vinden op straat, pak ze vooral op om in de vuilnisbak te gooien.