ROTTERDAM – In december hielpen coaches van WegWijs in 010 bij een taalles van het Steunpunt voor Ongedocumenteerden Rotterdam. Bij het ROS worden dagelijks taallessen georganiseerd voor iedereen die interesse heeft in het leren van Nederlands. Iedereen is welkom. Dat maakt dat je daar mensen vindt met een grote verscheidenheid aan achtergronden en verhalen: van arbeidsmigranten die hier al sinds jaar en dag jaar wonen, maar nooit echt de taal hebben leren spreken, tot mensen die geen verblijfsvergunning hebben gekregen, maar om verschillende redenen niet terug kunnen of willen naar hun land van herkomst en toch een bestaan proberen op te bouwen in Nederland. Ook vind je hier mensen uit de wijk die eigenlijk al best goed Nederlands spreken, maar het gewoon gezellig vinden om de lessen bij te wonen en zo een grote hulp zijn voor de mensen die nog helemaal vanaf het begin Nederlands moeten leren.
Als onderdeel van de taalles namen de coaches deel aan een taalspeeddate. Zij voerden aan de hand van gegeven thema’s korte gesprekken met de cursisten. De gesprekken duurden slechts 3 minuten. Was de tijd op? Dan moest er doorgeschoven worden zodat men iedere keer iemand anders sprak. Tijdens de gesprekken werd er al snel afgestapt van het thema en werden er, ondanks de taalbarrière en de beperkte tijd, diepgaande gesprekken gevoerd over het leven. Een voorbeeld hiervan is een gesprek met een jonge vrouw uit Oekraïne. Zij vluchtte naar Nederland met haar kind en moest haar man achterlaten. Ze vertelde dat dit het moeilijkste was wat ze ooit had moeten doen.
Het was een bijzondere bijeenkomst, eigenlijk bedoeld voor de cursisten om te oefenen met het praten in het Nederlands. Voor de coaches van WegWijs in 010 was deze bijeenkomst bedoeld om te leren hoe je een gesprek voert met iemand die de taal nog niet goed beheerst, als voorbereiding voor het begeleiden van de groepen jonge nieuwkomers. Uiteindelijk werd door de openheid van alle deelnemers deze bijeenkomst zoveel meer dan slechts het uitwisselen van taal. WegWijs in 010 bedankt Stichting ROS, de docenten Wim en Pierre en alle cursisten voor deze mooie ervaring!