The Challenge: omkijken naar de onzichtbaren

ROTTERDAM – The Challenge heeft onlangs het voorjaarstraject afgerond met ditmaal 3 teams van MBO Social Work studenten die zich hebben verdiept in verschillende “vergeten” doelgroepen in de maatschappij. Studenten van Albeda Rosestraat, Albeda Zr. Hennekeplein en het Maascollege vormden teams en gingen aan de slag om iets te betekenen voor mensen die doorgaans niet in de spotlight staan, maar wel hun steun kunnen gebruiken.

Zo hebben ze zich ingezet voor mensen in sociaal isolement en cliënten van de Voedselbank. Ook was er een team die zich heeft verdiept in mensen in het detentiecentrum van Rotterdam via het project Welkom Onthaal. Dit detentiecentrum is gebouwd ten behoeve van vreemdelingenbewaring en o.a. stichting Mara is elke eerste zondag van de maand aanwezig bij de wake voor dit complex als protest tegen het vreemdelingenbeleid en om aandacht te vragen voor deze doelgroep.

Uiteindelijk hebben de Challenge teams ook gezamenlijk een actie georganiseerd en uitgevoerd voor ex-gedetineerden. Via de organisatie Exodus, die deze doelgroep helpt om te re-integreren in de samenleving, hebben de jongeren een avond van ontspanning georganiseerd. De bedoeling was om te barbecueën in het park, maar dit plan viel door de regen letterlijk in het water. In plaats daarvan hebben ze voor de mannen bij Exodus gekookt. Daarna was er nog tijd om samen te gaan lasergamen vlakbij de Euromast. Hoewel verlegen in het begin werden de jongeren heel vriendelijk ontvangen en ontstonden er leuke gesprekken. Het werd erg op prijs gesteld dat de jongeren naar hen omkeken. Twee van de Challenge studenten hebben ook aangegeven dat ze door deze ervaring na hun studie met deze doelgroep willen gaan werken. We kunnen terugkijken op lekker eten, goed gezelschap en een leuke activiteit, waarin de ontmoeting tussen jongeren en ex-gedetineerden voor beide groepen als waardevol werd ervaren.

Komend najaar zal er weer een nieuwe Challenge zijn. Deze zal begin oktober 2023 van start gaan. Zo’n 15-20 teams met leerlingen van de middelbare school Revius zullen weer in actie komen voor verschillende groepen mensen. Voor die tijd zijn we weer op zoek naar vrijwilligers die als jongerencoach teams willen begeleiden.

Klik hier voor de vacature.