Thermokleding voor kwetsbare Hagenaar

DEN HAAG – Bewoners van de Schilderswijk slaan alarm over het uitblijven van structurele oplossingen om Hagenaars die worstelen met rondkomen als gevolg van torenhoge energierekeningen te helpen. “We geven de lokale politiek een deadline van een maand om voor thermokleding te zorgen voor de meest kwetsbare Hagenaars. Anders steken wij zelf de handen uit de mouwen. We willen bovenal een structurele oplossing tegen energie-armoede en een draaiboek voor de winterperiode”, aldus één van de bewoners. De bewonersgroep wil actie vanuit de lokale politiek. “Het is straks simpelweg de keuze: eten of stoken.”

De gemeente geeft bovenop de eerder verstrekte 900 euro aan energietoeslag 500 euro aan huishoudens met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. De bewonersgroep vindt dit niet genoeg. Middeninkomens komen ook in de knel. Zij hebben ook recht op energiecompensatie volgens de groep.

Multicultureel Jongeren Geluid, Buurtcentrum MOC, Buurtkamer Teniersplantsoen en buurthuis Samson steunen de noodkreet van de bewoners. “De prijzen voor energie, levensmiddelen en brandstof: alles gaat omhoog. Gevolg is dat mensen die al amper stoken, de kachel straks helemaal niet meer aanzetten en mogelijk zelfs doodvriezen”.

Een inzamelingsactie voor Thermokleding is volgens de bewoners niet dé oplossing, maar wel één voor de korte termijn. “Aan de ene kant is het ludiek, aan de andere kant bloedserieus. Het gaat in Schilderswijk-midden alleen al om 250 gezinnen”. Maar deze groep is het topje van de ijsberg; steeds meer mensen kloppen aan voor basiszaken als een maaltijd.

Het Rode Kruis is geïnteresseerd om bij te springen op het gebied van thermokleding als de groep kwetsbare mensen goed in kaart wordt gebracht. Als Den Haag niet de handschoen oppakt, beginnen de bewoners zelf een thermokledingactie.

Contactpersoon vanuit MOC/Mara is Ron van Leeuwen, ron@maraprojecten.nl, 06-41535319.