Wereld Aids Dag 2019

ROTTERDAM – Zoals ieder jaar hebben we samen met COC Rotterdam Rijnmond, Maasstad ziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum, Humanitas hiv hulpverlening, de Hiv+ Borrel, hivportaal en GGD Rotterdam- Rijnmond een week georganiseerd rondom Wereld Aids Dag (1 december). Stichting Mara heeft hierin een coördinerende rol.

Mara heeft op 21 en 29 november op het Albeda College voorlichting gegeven over hiv en het stigma. De eerste keer met een vrijwilliger die bij ons actief is voor positieve krachten bundelen en de GGD, de tweede keer met een ervaringsdeskundige van de hiv vereniging. In totaal hebben we 160 leerlingen weten te bereiken. Over het algemeen waren de reacties positief en bleek dat het kennisniveau over hiv zo laag is dat het hard nodig is dat deze voorlichtingen blijven doorgaan.

In de week voorafgaand aan Wereld Aids Dag werden er nog diverse andere activiteiten georganiseerd: Er was een medische update, georganiseerd door Hiv+Borrel; een film (Pride) met een borrel achteraf, aangeboden door COC Rotterdam Rijnmond; en Mara organiseerde een avond bij Adem Inn, waarbij iemand geïnterviewd werd over wat de diagnose met zijn leven heeft gedaan. Tot slot hadden we nog een hiv+borrel en de viering van het zesjarig bestaan van dit event.

Op zondag 1 december zijn we met 14 vrijwilligers en twee testbusjes de straat opgegaan. Hierbij hebben we voorlichting aangeboden om het stigma tegen te gaan. We hebben iedereen proberen te vertellen over N=N. Niet meetbaar = niet overdraagbaar. Dat betekent dat als iemand aan de hiv medicatie zit die persoon het virus niet meer kan overdragen. Daarnaast hebben we hiv sneltesten aangeboden voor wie wilde.
Als cadeautje aan mensen hebben we hartvormige handverwarmers uitgedeeld met de tekst: ‘010 hart voor hiv’. Deze waren erg populair. De laatste 80 die we over hadden zijn gegaan naar een daklozen project.

Het was weer een super mooie, intense week. We kijken weer uit naar volgend jaar!