Wolfert Challenge voor kinderen in kwetsbare situaties

ROTTERDAM – Twee teams van het Wolfert College gingen dit voorjaar de uitdaging aan om na te denken over goed samenleven en hoe ze daaraan kunnen bijdragen. Beide teams hebben zich ingezet voor kinderen in kwetsbare situaties. Op 17 mei hebben ze bij het slotevent gepresenteerd wat ze hebben gedaan.

“We zijn erg dankbaar dat we deze stage mochten volgen.” Aldus één van de teams die zo hun presentatie begon. Om kennis te maken met het doen van vrijwilligerswerk, heeft dit team als eerst een extra activiteit gedaan, namelijk een gelukswandeling met ouderen uit een verzorgingshuis. Het was een sociale, sportieve en creatieve actie. “De activiteit was gezellig en de ouderen vonden het ook leuk. Ze waren blij dat we een wandeling hebben gemaakt met hen.” Tijdens de wandeling gingen ze samen kijken naar streetart. Dat vonden de ouderen interessant om te zien. Daarnaast mochten de jonge vrijwilligers op een muur met krijt een ontwerp tekenen die de ouderen hadden uitgekozen.

Dit volledig jongensteam heeft zich in verschillende doelgroepen verdiept. In eerste instantie hebben ze onderzoek gedaan naar verslaafden. Deze doelgroep sprak hen aan, omdat zij zelf toegegeven enigszins een gameverslaving hebben ontwikkeld. Hierdoor hebben ze uitgezocht hoe het is om verslaafd te zijn, welke behandelingen er zijn en hoe je van een verslaving af zou kunnen komen. Ze wilden heel graag iets voor deze doelgroep betekenen, maar helaas konden er geen concrete afspraken gemaakt worden met een organisatie om mee samen te werken. Uiteindelijk hadden ze gekeken naar actuele maatschappelijke thema’s in de samenleving. Wat er toen heel erg speelde was de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Ze kozen er dus voor om kinderen van vluchtelingen een steuntje in de rug te geven.

Samen met Vluchtelingenwerk hebben ze een sportdag georganiseerd in het Zuiderpark voor de allerkleinsten. Kinderen van 3-6 jaar samen met hun ouders gingen mee naar het park voor een potje voetbal met de grote jongens. “De ouders waren erg dankbaar dat we dit hadden georganiseerd voor hen. De kinderen waren ook blij. Ze hebben een leuke dag beleefd.”

Het andere team die zichzelf HelpHeroes heeft genoemd heeft zich ook ingezet voor kinderen. In dit geval leeftijdsgenoten die terecht zijn gekomen in de crisisopvang en wachten op plaatsing in een pleeggezin via de organisatie Enver. De motivatie om iets voor deze doelgroep te betekenen kwam voornamelijk door één van de teamleden die zelf in een pleeggezin woont.

Het team gaf aan dat ze het leuk, maar ook best spannend vonden om iets te organiseren voor deze doelgroep. Bij de start van de activiteit moest iedereen nog een beetje loskomen, maar uiteindelijk hebben ze er samen een hele gezellige dag van gemaakt. Het team is samen met de groep gaan voetballen en trefballen. Naast het sporten hebben ze ook samen gegeten, waarbij ze veel met elkaar in gesprek gingen. “Het was mooi om hun verhalen te horen, omdat ik zelf veel raakvlakken met hen heb en ik herken mezelf in hen.” Zo zei het meisje dat zelf ook uit een pleeggezin komt. De andere teamleden vonden het vooral interessant om te horen hoe het is om in zo’n situatie te verkeren.

We danken alle Wolfert leerlingen die deze ronde hebben meegedaan met The Challenge. Twee heel gemotiveerde teams, die beide een extra activiteit wilden doen. Zo heeft een lid van de HelpHeroes ook nog meegedaan met een Serve The City actie van de Pax Christi kerk, waarbij ze zelf taarten hebben gebakken en uitgedeeld aan kwetsbare wijkbewoners. Ook dank aan het Wolfert College en de coaches die de teams hebben begeleid, Julia, Aya en Sarath.

Volgend schooljaar start het nieuwe Challenge seizoen. Geïnteresseerden in het project kunnen voor meer informatie terecht op www.thechallengerotterdam.nl en/of contact opnemen met shirleni@maraprojecten.nl.