Aan de Slag – Vrijwilligerswerk voor bewoners van het AZC

ROTTERDAM -In Nederland geldt: ‘Meedoen vanaf dag één’. Ook als je gevlucht bent voor een oorlog en zonder familie en vrienden in een land wordt opgevangen waar je de taal niet spreekt. Voor nieuwkomers is meedoen met vrijwilligersactiviteiten buiten het asielzoekerscentrum (AZC) goed voor hun gezondheid en welzijn. Vrijwilligerswerk samen met Nederlanders is een manier om kennis te maken met Nederland. Tijdens het werk bouwen ze een sociaal netwerk op, leren zij hoe het hier werkt en leren zij Nederlands in de praktijk. Bovendien zorgt vrijwilligerswerk voor een dagritme en het leveren van een zinvolle bijdrage.

Terugblik klussen
Vanuit het AZC in de Beverwaard, waar vijf jaar – tot 1 juli 2021- asielzoekers woonden, organiseerden we het project Aan de Slag en hielpen asielzoekers aan vrijwilligersklussen, 50-80 keer per maand. Deze asielzoekers hielpen mee, en maakten zo contact met Nederlandse vrijwilligers in:
– Tuinieren in kruidentuin “de Munt”
– De catering in het Huis van de Wijk in de Beverwaard.
– De Buurtrommelmarkt in Lombardijen.
– In de bazaar in een kerk in Ommoord.
– In Logeerhuis De Buren waar Rotterdammers na een ziekenhuisopname nog een tijd liefdevol verzorgd worden.
– Op een oude zeesleepboot in de Schiehaven die zij restaureren.
– In de winkels van de voedselbank in IJsselmonde en Vreewijk
– In het naaiatelier van Talentfabriek010.

Bedankt!
Met de vertrek van de laatste bewoners uit het AZC per 1 juli is ook een einde gekomen aan Aan-de-slag. Dank aan alle projecten en hun vrijwilligers, waar de bewoners van het AZC de kans hebben gekregen om vrijwilligerswerk te doen, Nederlands te oefenen en kennis te maken met Nederland. Voor veel asielzoekers was het een bijzondere ervaring om dit vrijwilligerswerk te doen. Toch nog meer weten over dit project? Neem dat contact op met Marc Bollerman,   T: 010-4116085, E: marc@maraprojecten.nl