Aan de Slag – Vrijwilligerswerk voor bewoners van het AZC

ROTTERDAM -In Nederland geldt: ‘Meedoen vanaf dag één’. Ook als je gevlucht bent voor een oorlog en zonder familie en vrienden in een land wordt opgevangen waar je de taal niet spreekt. Voor nieuwkomers is meedoen met vrijwilligersactiviteiten buiten het asielzoekerscentrum (AZC) goed voor hun gezondheid en welzijn. Vrijwilligerswerk samen met Nederlanders is een manier om kennis te maken met Nederland. Tijdens het werk bouwen ze een sociaal netwerk op, leren zij hoe het hier werkt en leren zij Nederlands in de praktijk. Bovendien zorgt vrijwilligerswerk voor een dagritme en het leveren van een zinvolle bijdrage.

Succesvolle methode
De methode Aan de Slag is een succesvolle methode om bewoners van asielzoekerscentra te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente. In Aan de Slag werken verschillende partijen met elkaar samen: vrijwilligers-centrales en andere lokale organisaties, medewerkers en bewoners van het azc, ambtenaren bij de gemeente en vrijwilligers.

Nieuwe vrijwilligers in Rotterdam
Ook in Rotterdam activeert Aan de Slag bewoners van het asielzoekerscentrum om vrijwilligerswerk te doen in de stad. Zij helpen bijvoorbeeld bij tuinieren in kruidentuin “de Munt” in Feijenoord of werken mee in de catering in het Huis van de Wijk in de Beverwaard. Sommigen helpen tijdens de Buurtrommelmarkt in Lombardijen. Ze helpen mee om de spullen klaar te zetten en voeren gesprekjes met bezoekers om hen te helpen iets uit te kiezen. Goed voor de bezoekers, maar ook goed voor de azc bewoners om hun Nederlandse taal te oefenen. Anderen helpen elke 14 dagen mee in de bazaar in een kerk in Ommoord.

Sinds kort zijn een paar Syrische vrouwen actief als vrijwilligster in Logeerhuis De Buren waar Rotterdammers na een ziekenhuisopname nog een tijd liefdevol verzorgd worden. Bewoners kunnen ook aan de slag op een oude zeesleepboot in de Schiehaven die zij gaan restaureren, schuren en schilderen. Een bijzondere klus was een serie optredens van het theatergezelschap Rosette. Zij droegen de Fabels van La Fontaine op muziek voor. Omdat deze fabels in het Frans waren, hebben twee Franstalige asielzoekers uit de Ivoorkust en Congo aan de voorstelling meegewerkt.

Meer weten?
Weet u een leuke vrijwilligersklus voor bewoners uit het azc die natuurlijk nog geen vloeiend Nederlands spreken, maar wel enthousiast zijn om in contact te komen met Nederlandse vrijwilligers en iets te leren van onze gewoonten en manieren? Neem contact op met Connie van den Broek,   T: 010-4116085, M: 06-25383472, E: connie@maraprojecten.nl. Of kijk op Facebook van Aan de Slag Rotterdam