Challenge – informatie voor coaches

Via The Challenge willen we de wereld van jongeren verbreden en hen leren om hun eigen verantwoordelijkheid te ontdekken en te nemen als betrokken deelnemer van de maatschappij. We willen jongeren uitdagen om kwetsbare mensen te ontmoeten en zich voor hen in te zetten. Als jij dit ook wil en een groepje jongeren daarbij wil ondersteunen en inspireren, dan ben je wellicht de coach die wij zoeken.

De hulp van een coach is onmisbaar om jongeren stap voor stap te begeleiden in het Challenge traject om daadwerkelijk tot een concrete actie te komen om mensen te helpen. In kleine teams denken de jongeren na over wat ze willen en kunnen doen om mensen in moeilijke situaties bij te staan. Samen kiezen ze een uitdaging, zoals het helpen van kinderen in armoede of het aanpakken van eenzaamheid onder ouderen. Ze bedenken een plan en gaan dit onder jouw begeleiding uitvoeren.

Als coach help je niet alleen de jongeren, maar ontwikkel je net als hen kennis en vaardigheden, waardoor je met andere ogen naar de samenleving kijkt en het beste uit jezelf en anderen naar boven haalt.

Jouw taken als coach
De coach is de begeleider van een Challenge team. Als coach heb je overzicht over de organisatie van The Challenge en wat er door het team gedaan moet worden. Je zorgt ervoor dat de voorbereiding, uitvoering en reflectie op de gedane activiteit(en) door de jongeren in goede banen worden geleid en gedaan. Je stimuleert de jongeren om samen op onderzoek uit te gaan en daagt ze uit samen te werken, verder te kijken en door te gaan wanneer het even niet mee zit. Je hebt een reflectieve houding en kunt jongeren positieve feedback geven. Je stelt vragen en laat hen zelf nadenken om tot een oplossing te komen. Je staat open voor te gekke ideeën en haalt het beste uit de jongeren en jezelf.

Wij vragen van jou…
De belangrijkste eigenschap die een Challenge coach moet hebben om de jongeren te kunnen begeleiden, is vertrouwen in de talenten van de jongeren. Het is dan ook van belang dat je als begeleider de tieners het werk laat doen en dus niet alles uit handen wil nemen. Je bent gedreven en je wil leren van jouw teamleden. Wees een motivator waar nodig, stuur bij als de situatie daar om vraagt en draag vooral bij aan het jongeren laten inzien dat hun inzet van waarde is.

Daarnaast vragen wij aan een coach dat…

  • Je minimaal 18 jaar oud bent.
  • Je beschikbaar bent voor de kick-off en de slotmanifestatie.
  • Je affiniteit hebt met jongeren en hun leefwereld en/of het doen van vrijwilligerswerk.
  • Je de bereidheid en openheid hebt om jongeren te begeleiden in hun ontwikkeling tot betrokken burgers van de maatschappij.
  • Je afspraken nakomt.
  • Je bereid bent om je flexibel in te zetten als coach in een periode van 4 maanden voor ongeveer 1 dagdeel per twee weken. (Buiten schooltijden.)
  • Je goede communicatieve vaardigheden hebt.
  • Je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt overleggen (dit is gratis).
  • Organisatietalent is een pré, denk aan: goed kunnen plannen, prioriteiten stellen, veelvoudig taken kunnen uitvoeren en omgaan met een computer (word, excel).


Wij bieden:

  • Een training jongerencoaching en intervisie.
  • Professionele begeleiding en ondersteuning bij jouw taken.
  • Vergoeding van reis- en activiteitenkosten.
  • Een leuke (leer)ervaring met jongeren, zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk.
  • Een gezellige opening- en slotmanifestatie voor alle deelnemers.
  • Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (alleen tijdens uitvoering van je vrijwilligerswerk).


Samenstelling team
Een team wordt bijvoorbeeld gevormd door jongeren uit scholen, sportclubs, kerken of andere verenigingen. De rol van teamcoach kan prima vervuld worden door een student, leerkracht, ouder, pastor, familielid (bijv. neef, nicht, oom of tante), kennis of iemand die zich wil ontwikkelen op het gebied van jongerenwerk, zelf meer inzicht wil verkrijgen in de samenleving en samen met jongeren op ontdekkingstocht wil gaan.

Je kan als coach aanmelden als individu, waarbij er een team aan jou wordt toegewezen. Of je schrijft je in met jouw eigen samengesteld team van minimaal 4 en maximaal 6 jongeren. Helaas is het niet mogelijk om in te schrijven als coach met een incompleet team (minder dan 4 jongeren). Anders krijgen we mogelijk teveel coaches in een traject. Wel kan je in dit geval jezelf aanmelden als individu en eventueel jouw voorkeur uitspreken voor het begeleiden van al ingeschreven, individuele jongeren. Indien mogelijk en er ruimte is wordt er dan rekening gehouden met de uitgesproken voorkeur. Er wordt dan een team gevormd met aanvulling van andere jongeren.

Hoe werkt het verder?
Eerst schrijf je jezelf in en afhankelijk van of je dat met of zonder jouw eigen team van jongeren doet wordt jouw team samengesteld. Na inschrijving word jij of worden jullie uitgenodigd voor een intakegesprek. Dit is ook om je wat meer informatie te geven over de vervolgstappen. Je krijgt onder andere een training om jezelf voor te bereiden op jouw rol als coach. Halverwege het traject is er ook een intervisie moment om te kijken hoe het met alle coaches en de teams gaat. Dus je krijgt ook professionele begeleiding bij jouw taken.

Met jouw team doorloop je vervolgens in een paar maanden een aantal stappen en help je hen de opdrachten uit te voeren om te ontdekken en leren wat ze graag willen doen voor een ander. Om dat vervolgens ook echt samen te gaan doen. Gedurende die periode kom je dan ook regelmatig met jouw teamleden samen om het een en ander voor te bereiden en uit te voeren. Je  bepaalt en overlegt zelf met elkaar waar en wanneer dit zal zijn.

Uitreiking ‘awards’
Alle teams ‘strijden’ ook voor verschillende bokalen: niet alleen creativiteit of effectiviteit wordt beloond, ook bijvoorbeeld goede samenwerking kan een trofee opleveren. Aan het eind van de periode presenteert elk groepje dan ook bij de slotmanifestatie hun activiteit(en) en wat ze hebben geleerd. Dit is het moment wanneer jullie worden bedankt voor al het mooie werk dat jullie hebben verzet en de impact die jullie hebben gemaakt op het leven van anderen. Een jury beslist welk team welke prijs in ontvangst mag nemen.

Stap voor stap
Zie hieronder de stappen die onderdeel uitmaken van elk Challenge traject.

  • Training jongerencoaching voor The Challenge:
    Deze training dient als voorbereiding op de taak als Challenge coach.
  • De kick-off:
    Verdere kennismaking met het project, elkaar en het accepteren van een uitdaging.
  • De verdieping, onderzoek en voorbereiding:
    Het leren samenwerken, het onderzoeken van wat er nodig is, het nadenken over haalbare bijdragen voor de gekozen doelgroep en het ontwikkelen van een plan.
  • De uitvoering:
    Het doen van de zelf bedachte en ontwikkelde activiteit(en) voor mensen in moeilijke situaties.
  • De reflectie en maken van een presentatie:
    Aandacht hebben voor wat een ieder heeft geleerd en gedaan.
  • De slotmanifestatie met de presentaties en uitreiking ‘awards’:
    Waardering en beloning voor het werk dat is gedaan.

Meer informatie
Voor vragen neem contact op met:
Shirleni Blanken; E: shirleni@maraprojecten.nl, M: 06-39831945, T: 010-4116085