Challenge – informatie voor jongeren

Dit is jouw ideale kans om te ontdekken wat jij zou willen en kan doen om mensen te helpen. Want ook al ben je jong, dat wil niet zeggen dat je niet al iets kan betekenen voor de kwetsbare mensen om je heen. Om je op weg te helpen werk je samen met een klein team van jouw leeftijdsgenoten en krijg je ondersteuning van een coach. Samen kiezen jullie welke uitdaging jullie willen aangaan. Bijvoorbeeld het helpen van kinderen in armoede of aanpakken van eenzaamheid onder ouderen. Daarna bedenken jullie een plan om de groep mensen die jullie hebben gekozen te helpen en gaan jullie dat ook echt doen.

Nogmaals, je hoeft het niet alleen te doen. Je krijgt hulp van een coach die jou en jouw team stap voor stap zal begeleiden om tot een concrete actie te komen. Maar het is en blijft jouw idee, die je zelf gaat realiseren met jouw team. The Challenge is een mooi project om aan mee te werken als je altijd al vrijwilligerswerk hebt willen doen of het is bijvoorbeeld ook een zinvolle manier om jouw maatschappelijke stage mee vorm te geven.

Jouw team
Een team wordt bijvoorbeeld gevormd door jongeren uit scholen, sportclubs, kerken of andere verenigingen. Je kan jezelf als individu inschrijven en dan wordt je ingedeeld bij een team. Maar je kan er ook voor kiezen om jouw vrienden te vragen om met jou mee te doen, samen een team te vormen en zo in te schrijven. Een team bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 jongeren. Wil je jezelf met minder dan 3 van jouw vrienden inschrijven, dan kan dat ook. Jullie groepje wordt dan aangevuld met andere jongeren om een complete team te maken.

De coach
Wanneer jouw team is samengesteld, dan krijgen jullie een coach toegewezen. Dit mag ook iemand zijn die je kent, zoals een familielid of leerkracht. De coach wordt van tevoren door ons getraind en helpt jullie om de taken onderling goed te verdelen en tot een goede actie te komen. De coach neemt niet het werk voor jullie uit handen, maar is er alleen om te inspireren en te helpen wanneer jullie het even zelf niet meer weten.
>> Lees hier verder over de voorwaarden voor een coach.

Hoe werkt het verder?
Eerst schrijf je jezelf in en afhankelijk van of je dat met je vrienden en/of eigen coach doet wordt jouw team samengesteld. Na inschrijving word jij of worden jullie uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dit is ook om je wat meer informatie te geven over de vervolgstappen.

Met jouw team doorloop je in een paar maanden een aantal stappen en voer je opdrachten uit om je te helpen ontdekken en leren wat je graag zou willen doen voor een ander. Om dat vervolgens ook echt samen te gaan doen. Gedurende die periode kom je dan ook regelmatig met jouw teamleden samen om het een en ander voor te bereiden en uit te voeren. Je  bepaalt en overlegt zelf met elkaar waar en wanneer dit zal zijn.

Uitreiking ‘awards’
Alle teams ‘strijden’ ook voor verschillende bokalen: niet alleen creativiteit of effectiviteit wordt beloond, ook bijvoorbeeld goede samenwerking kan een trofee opleveren. Aan het eind van de periode presenteert elk groepje dan ook bij de slotmanifestatie hun activiteit(en) en wat ze hebben geleerd. Dit is het moment wanneer jullie worden bedankt voor al het mooie werk dat jullie hebben verzet en de impact die jullie hebben gemaakt op het leven van anderen. Een jury beslist welk team welke prijs in ontvangst mag nemen.

Stap voor stap
Zie hieronder de stappen die onderdeel uitmaken van elk Challenge traject.

 1. De kick-off:
  Verdere kennismaking met het project, elkaar en het accepteren van een uitdaging.
 2. De verdieping, onderzoek en voorbereiding:
  Het leren samenwerken, het onderzoeken van wat er nodig is, het nadenken over haalbare bijdragen voor de gekozen doelgroep en het ontwikkelen van een plan.
 3. De uitvoering:
  Het doen van de zelf bedachte en ontwikkelde activiteit(en) voor mensen in moeilijke situaties.
 4. De reflectie en maken van een presentatie:
  Aandacht hebben voor wat een ieder heeft geleerd en gedaan.
 5. De slotmanifestatie met de presentaties en uitreiking ‘awards’:
  Waardering en beloning voor het werk dat is gedaan.

Meer informatie
Voor vragen neem contact op met:
Shirleni Blanken; E: shirleni@maraprojecten.nl, M: 06-39831945, T: 010-4116085