Roze Maatjes

ROTTERDAM – De wereld van ouderen wordt kleiner en de afhankelijkheid van anderen groter. Ook onder LHTBI (Homoseksuele Lesbische Transgender Bisexuele Interseksuelen)  ouderen speelt dit probleem. Zij hebben echter nog een bijkomende uitdaging: hoe reageert de omgeving op hun geaardheid? 

LHTBI ouderen zijn vaak bang voor de reactie van zorgverleners of andere ouderen, bijvoorbeeld in het verzorgingshuis. Het ontbreekt hen aan (zelf)vertrouwen. Daardoor gebeurt het wel dat ouderen op latere leeftijd opnieuw ‘de kast ingaan’ terwijl ze er eerder in hun leven zo voor geknokt hebben om eruit te komen.

Roze maatjes
In Rotterdam bestaat al geruime tijd het project “Roze bezoekvrijwilligers”, waarvan de coördinatie sinds 2015 in handen is van Mara. Om te voorkomen dat deze ouderen vereenzamen, regelt Stichting Mara in Rotterdam LHTBI vrijwilligers als bezoekmaatjes voor hen. “Het roze maatje begrijpt de oudere beter. Sommige problemen hoeven daardoor niet eens besproken te worden. Men weet dat dan van elkaar.”

Het werven van de ouderen is vanwege die terughoudendheid niet eenvoudig. “We krijgen aanmeldingen vooral via via”, legt karlijn uit. “Bijvoorbeeld via de HIV-hulpverlening of via een therapeut of zorgverlener die dit project kent. Ik probeer ook bij verzorgingshuizen wat contact te maken, maar dat valt nog niet mee.”

De juiste match
Wanneer een cliënt zich meldt, gaat Karlijn op zoek naar een geschikte vrijwilliger. “De pool van vrijwilligers kan nog wat groter, maar gelukkig hebben we er best een aantal. Ik kijk dan naar gezamenlijke interesses en naar verwachtingen en mogelijkheden. Ik help bij het eerste contact en daarna mogen ze samen bepalen welke vorm en frequentie van contact goed past. Sommigen drinken eens in de 14 dagen koffie, anderen gaan wekelijks op pad.”

Het AD heeft aandacht besteed aan het project. Klik hier.

Meer weten?
Neem contact op met Karlijn Bunnig, T: 010-4116085, M: 06-41535322, E: karlijn@maraprojecten.nl.