WegWijs in 010

ROTTERDAM – WegWijs in 010 is een project voor jonge nieuwkomers van 12 tot 19 jaar, die nog maar kort in Nederland zijn en de taal beperkt beheersen. Het gaat zowel om kinderen van vluchtelingen, als om kinderen van (arbeids)migranten, jongeren die in het kader van gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (Amv’s).

De jongeren volgen de Internationale Schakelklas (ISK), waar ze onder andere Nederlandse les volgen. Ze hebben weinig informeel contact met Nederlanders, terwijl ze dat wel zouden willen. Hun leven speelt zich op school en thuis af, waardoor het moeilijk voor hen is zich in de Nederlandse samenleving thuis te gaan voelen. Dit kan leiden tot sociaal isolement en eenzaamheid. Bovendien kan het hierdoor lang duren voordat de jongeren zelfredzaam zijn in onze samenleving, wat een negatieve invloed heeft op het zelfvertrouwen en eigenwaarde van de jongeren.

Op pad in Rotterdam
‘WegWijs in 010” biedt het gehele schooljaar een traject aan waar de nadruk ligt op activiteiten ondernemen in Rotterdam en contact met Nederlandse jongeren. Het doel van het traject is de jonge nieuwkomers handvatten te bieden om hun netwerk uit te breiden en hun isolement te verminderen, zodat zij zich beter thuis voelen in Nederland en zo een positieve bijdrage te leveren aan hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Cultuur, typisch Rotterdam en netwerk
In tweetallen ondernemen de vrijwilligers met een groepje leerlingen wekelijks een activiteit. De activiteiten zijn onderverdeeld in drie hoofdthema’s: Cultuur (bijvoorbeeld musea), typisch Rotterdams (bijvoorbeeld de haven) en activiteiten die stimuleren dat een jongere zijn/haar netwerk kan uitbreiden (bijvoorbeeld lid worden van een sportclub en CV maken).

Vrijwilliger worden?
WegWijs  in 010 is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd?  Kijk voor meer info bij de vacature.

Meer weten?
Neem contact op met Karina Bogaerds,

M: 06-42061692 (ook bereikbaar via WhatsApp)
E: karina@maraprojecten.nl