WegWijs in 010

ROTTERDAM – WegWijs in 010 is een project voor jonge nieuwkomers van 12 tot 18 jaar, die nog maar kort in Nederland zijn en de taal beperkt beheersen. Het gaat zowel om kinderen van vluchtelingen, als om kinderen van (arbeids)migranten, jongeren die in het kader van gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (Amv’s). De jongeren volgen de Internationale Schakelklas (ISK), waar ze onder andere Nederlandse les volgen. Ze hebben weinig informeel contact met Nederlanders, terwijl ze dat wel zouden willen. Hun leven speelt zich op school en thuis af, waardoor het moeilijk voor hen is zich in de Nederlandse samenleving thuis te gaan voelen. Dit kan leiden tot eenzaamheid of ontsporing.

Op pad in Rotterdam
‘WegWijs in 010” biedt maximaal 50 jongeren van verschillende ISK’s, in de periode februari – juni 2018 een traject aan waar de nadruk ligt op activiteiten ondernemen in Rotterdam. Het doel van het traject is de jonge nieuwkomers handvatten te bieden om hun netwerk uit te breiden en hun isolement te verminderen, zodat zij zich beter thuis voelen in Nederland.

Cultuur, typisch Rotterdam en netwerk
In tweetallen ondernemen de vrijwilligers met een groepje leerlingen wekelijks een activiteit. De activiteiten zijn onderverdeeld in drie hoofdthema’s: Cultuur (bijvoorbeeld musea), typisch Rotterdams (bijvoorbeeld de haven) en activiteiten die stimuleren dat een jongere zijn/haar netwerk kan uitbreiden (bijvoorbeeld lid worden van een sportclub en CV maken).

Vervolg op New@Home
‘WegWijs in 010’ is een vervolg op New@Home dat Stichting Mara vijf jaar met veel succes heeft uitgevoerd. Er hebben ruim 120 jonge nieuwkomers aan meegedaan. Zie hiervoor www.newathomerotterdam.nl.

Interesse?
Ben je geïnteresseerd? Dan kan je voor meer informatie kijken bij de vacature.

Meer weten?
Neem contact op met Karina Bogaerds, T: 010-4116085, M: 06-42061692,
E: wegwijs@maraprojecten.nl, W: www.wegwijsin010.nl