WegWijs in 010: Vrijwilliger Jongerencoach

Wil jij iets voor een ander betekenen? WegWijs in 010 is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het begeleiden en coachen van jongeren die net in Nederland zijn. Wil jij helpen deze jonge nieuwkomers zich beter thuis te laten voelen in Rotterdam? Meld je dan nu aan!

Deze vacature is ook geschikt als maatschappelijke stage.


Wat is WegWijs in 010?
WegWijs in 010 is een project voor jonge nieuwkomers van 12 tot 19 jaar. Het gaat zowel om kinderen van vluchtelingen, als om kinderen van (arbeids)migranten, jongeren die in het kader van gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (Amv’s). De jongeren volgen de Internationale Schakelklas (ISK). Op de ISK worden ze voorbereid om binnen twee jaar door te kunnen stromen naar het reguliere onderwijs in Nederland.

De jongeren
De jongeren die meedoen aan WegWijs willen graag de stad beter leren kennen en hun sociale netwerk in Nederland uitbreiden. Ook hebben ze zoals elke andere jongere behoefte om naast school ook andere activiteiten te doen dan huiswerk maken. Veel van hen geven ook aan graag Nederlands te willen leren op een informelere manier dan enkel uit de boeken en via docenten.

Hoe kan jij hierbij helpen?
Je wordt samen met een andere vrijwilliger gekoppeld aan 4  jongeren van de ISK. Samen ga je 10 keer wekelijks een middag op stap.  Je laat de jongeren de stad zien, onderneemt leuke activiteiten en praat Nederlands met ze. Zo leren de jongeren op een leuke manier  in een mum van tijd een hoop over Rotterdam en verbeteren ze hun Nederlands. Ook gaan jullie samen bekijken hoe de jongeren hun sociale netwerk kunnen uitbreiden en help je ze indien ze daar om vragen met praktische zaken. Hoe vind je bijvoorbeeld in Nederland een bijbaantje en wat heb je daarvoor nodig?

Wij vragen van jou…
Je begeleidt zelfstandig samen met een andere vrijwilliger een groepje van 4 ISK leerlingen. Sommige van de jongeren komen uit traumatische situaties, zoals oorlog en armoede. Wij verwachten van jou dat je geïnteresseerd bent in de leefwereld van jonge nieuwkomers en graag iets voor hen wil betekenen. Je bent wekelijks op donderdagmiddag beschikbaar, je bent betrouwbaar, verantwoordelijk, zelfstandig en hebt inlevingsvermogen. Het is handig als je Rotterdam een beetje kent.

Daarnaast verwachten we van jou…

 • Een open houding en respect voor de achtergrond en levenswijze van elkaar.
 • Je weet een band op te bouwen, maar kan ook de nodige afstand houden.
 • Je houdt rekening met het taalniveau van de jongeren.
 • Je bent geduldig, praat rustig en duidelijk.

Voor een goede uitvoering van het vrijwilligerswerk is het van belang dat:

 • Je minimaal een half jaar 1 donderdagmiddag in de week beschikbaar bent.
 • Als je een keer niet kan geef dit dan zo vroeg mogelijk door aan de projectcoördinator en je groepje.
 • Je zoveel mogelijk aanwezig bent bij de vrijwilligersbijeenkomsten.
 • Een VOG kan overleggen (wordt vergoed).
 • Je tussen de 18 en 26 jaar bent.

Wat kan je van ons. verwachten?

 • Begeleiding en ondersteuning door middel van vrijwilligersbijeenkomsten en regelmatig telefonisch contact of via WhatsApp.
 • Vergoeding van  €5 per persoon per activiteit ( dus bij een groepje van 6 personen een vergoeding van  €30).
 • Korting op aanschaf van een Rotterdampas
 • Reiskostenvergoeding
 • Een zinvolle en leuke ervaring.

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij WegWijs in 010? Neem contact op met Karina Bogaerds.

E: karina@maraprojecten.nl

M: 06-42061692 ( Ook bereikbaar via WhatsApp)

Meld je nu aan!