OPstap: Vrijwilligers voor zwerfjongeren in Den Haag

DEN HAAG – In Den Haag kloppen jaarlijks ruim 500 zwerfjongeren aan bij de hulpverlening. Dit zijn jongeren tussen de 18 en 27 jaar met (meervoudige) problemen die dakloos zijn, in de opvang verblijven of dreigen te gaan zwerven.

Voor zwerfjongeren is het ontbreken van een goed sociaal netwerk één van de vele problemen. Via OPstap kunnen zwerfjongeren wekelijks op stap met vrijwilligers. Dit gebeurt twee keer in de week in groepsverband. Op dinsdagavond is er een kookclub (koken en samen eten – vaste locatie Guntersteinweg 70) en woensdagavond is er een activiteit, bv. snookeren, karten, escaperoom, spelletjesavond, workshop salsa (afwisselend op de Guntersteinweg en ergens op locatie). Vrijwilligers halen de jongeren voorafgaand aan het koken en de activiteit op bij de diverse opvanglocaties.

Doel van de bijeenkomsten is jongeren een leuke en ontspannen avond bieden, even weg van de hulpverlening en alles wat ze daar al ‘moeten’. Doordat ze hierbij optrekken met vrijwilligers – andere jongeren die stevig in hun schoenen staan en hun leven goed op orde hebben – verbreden ze hun netwerk, versterken zij hun sociale vaardigheden, en leren ze langzaam een vertrouwensband opbouwen.

Wie zoeken wij?
OPstap wordt grotendeels uitgevoerd door vrijwilligers en daarom zijn we op zoek naar jou! Wij verwachten dat je als vrijwilliger geïnteresseerd bent in de leefwereld van zwerfjongeren en graag iets voor hen wilt betekenen. Je bent betrouwbaar, betrokken, spontaan en hebt inlevingsvermogen.

Daarnaast vragen we van een vrijwilliger:
– Een open houding en respect voor de achtergrond en levenswijze van elkaar.
– Een stevige persoonlijkheid met goede communicatieve vaardigheden; je maakt makkelijk contact, bent doortastend, staat sterk in je schoenen, kan je grenzen aangeven en komt je afspraken na.
– Je weet een band op te bouwen, maar kan ook de nodige afstand bewaren.
– Je bereid bent je voor minimaal een jaar aan het project te verbinden.

Voor een goede uitvoering van het vrijwilligerswerk is het van belang dat:
– Je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan overleggen (wordt door Mara vergoed).
– Je tussen de 20 en 40 jaar bent.
– Je wekelijks beschikbaar bent. In ieder geval op woensdagavond, en evt dinsdagavond, van 17.00 – 22.00 uur.
– Je met het OV de jongeren kan ophalen bij de opvanglocaties.
– Je meehelpt bij de uitvoering van de activiteit, en na afloopt helpt opruimen.
– Organisatie-talent, goed kunnen omgaan met computer (word, excel) is een pré. Wil je meer doen voor OPstap? Vraag naar de mogelijkheden. We kunnen altijd extra handen gebruiken bij bv. planning, organiseren, social media, administratie e.d.

 Wat bieden wij?
– 
Begeleiding en ondersteuning bij jouw taken.
– Een basistraining, intervisie en verdere deskundigheidsbevordering
– Zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk
– Een leuke (leer)ervaring met zwerfjongeren
– Reis- en onkostenvergoeding
– Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (tijdens de uitvoering van je vrijwilligerswerk voor Mara)

Contact
Als het je leuk lijkt om vrijwilliger bij ons te worden of je wilt meer informatie, dan kun je contact opnemen met opstap@maraprojecten.nl, 06-38282955.