OPstap: Vrijwilligers voor zwerfjongeren in Rotterdam

Voor ons zwerfjongerenproject OPstap Rotterdam zijn wij op zoek naar vrijwilligers!

Over OPstap
OPstap is een project van stichting Mara voor Rotterdamse dak- en thuisloze jongeren tussen de 17 en 27 jaar. Voor deze jongeren is het ontbreken van een goed sociaal netwerk een van de vele problemen. Daarom biedt OPstap een wekelijkse activiteit aan. De ene week organiseren we een lunch en de andere week doen we een sportieve of culturele activiteit in de avond. Daarnaast kunnen jongeren die dat graag willen, meedoen aan de OPstap Academy; een traject waarin zij begeleid worden bij het vinden van een stage/werkplaats.

Hoe is het om vrijwilliger te zijn bij OPstap? We vroegen het een van onze vrijwilligers: ‘Het is chill en gezellig vrijwilligerswerk. Het team vrijwilligers en de jongeren zijn erg leuk. Het is vooral tof om op een heel subtiele en laagdrempelige manier van betekenis te kunnen zijn voor deze jongeren. We doen heel veel leuke dingen, zoals bowlen, paintballen, samen koken. Sommige dingen zijn ook nieuw voor mij, dus dat is een leuke uitdaging. Zonder OPstap zou ik niet snel in contact zijn gekomen met dak- en thuisloze jongeren. Nu ik ze beter heb leren kennen ben ik er achter gekomen dat ze net als jij en ik zijn. Ze hebben alleen wat meer pech gehad in hun leven.’

Wij vragen van jou…
OPstap wordt grotendeels uitgevoerd door vrijwilligers en daarom zijn we op zoek naar jou! Van vrijwilligers verwachten we dat je geïnteresseerd bent in de leefwereld van zwerfjongeren en graag iets voor hen wil betekenen. Je bent betrouwbaar, betrokken en hebt inlevingsvermogen. Tevens is het belangrijk dat je zelf in een stabiele situatie verkeert.

Daarnaast verwachten we van een vrijwilliger:
– Een open houding en respect voor de achtergrond en levenswijze van elkaar.
– Een stevige persoonlijkheid met goede communicatieve vaardigheden; je kan je grenzen aangeven en komt afspraken na.
– Je weet een band op te bouwen, maar kan ook de nodige afstand houden.

Voor een goede uitvoering van het vrijwilligerswerk is het van belang dat:
– Je om de week beschikbaar bent op maandagmiddag of maandagavond (vanaf 17 uur).
– Je met het OV de jongeren kan ophalen bij de opvanglocaties.
– Een VOG kan overleggen (wordt vergoed).
– Je tussen de 20 en 30 jaar bent.

Concrete taken zijn
Als vrijwilliger ben je minimaal eens in de twee weken aanwezig bij de activiteit. Voorafgaand aan de activiteit haal je jongeren op bij een van de opvanglocaties. Verder help je uiteraard gewoon mee met de eventuele voorbereiding, opruimen etc.
Daarnaast zijn we op zoek naar vrijwilligers die jongeren 1 op 1 gaan begeleiden, bijvoorbeeld bij het vergroten van het netwerk of de eerste stappen zetten op het gebied van werk of school.

We bieden:
– 
Begeleiding en ondersteuning bij jouw taken
– Een basistraining en verdere deskundigheidsbevordering
– Intervisies
– Zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk
– Een leuke (leer)ervaring met zwerfjongeren
– Onkosten- en reiskostenvergoeding
– Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (alleen tijdens uitvoering van je vrijwilligerswerk)

Wil jij iets betekenen voor deze jongeren?
Wil je meer info of weet ja al zeker dat jij iets wilt betekenen voor deze jongeren? Neem contact op met Anna Boukema via anna@maraprojecten.nl  of 06 81897259. Check ook facebook/opstaprotterdam en instagram/opstaprdam.