The Challenge: Jongerencoach

ROTTERDAM – The Challenge is een vrijwilligersproject van stichting Mara en Samen 010 voor en door jongeren van 12 tot 18 jaar in Rotterdam (e.o.). In teams van min. 4 en max. 6 jongeren gaan zij, o.l.v. een coach, aan de slag om zelf een actie te bedenken om mensen in moeilijke situaties te helpen en gaan die ook echt uitvoeren. Aan het eind van de rit wordt elk team in het zonnetje gezet en laten ze aan elkaar en de stad zien wat voor goeds ze hebben gedaan. Zo zijn er dan ook diverse prijzen te winnen als dank voor de gedane inzet.

Zou je graag als coach een Challenge team van jongeren willen begeleiden, hen inspireren en zo jezelf samen met hen inzetten voor kwetsbare mensen? Dan ben jij de jongerencoach die we zoeken! Meld je aan voor zondag 8 december 2019.

Jouw taken als coach
De coach is de begeleider van een Challenge team. Als coach heb je overzicht over de organisatie van The Challenge en wat er door het team gedaan moet worden. Je zorgt ervoor dat de voorbereiding, uitvoering en reflectie op de gedane activiteit(en) door de jongeren in goede banen worden geleid en gedaan. Je stimuleert de jongeren om samen op onderzoek uit te gaan en daagt ze uit samen te werken, verder te kijken en door te gaan wanneer het even niet mee zit. Je hebt een reflectieve houding en kunt jongeren positieve feedback geven. Je stelt vragen en laat hen zelf nadenken om tot een oplossing te komen. Je staat open voor te gekke ideeën en haalt het beste uit de jongeren en jezelf.

Hoe werkt het?
Met jouw team doorloop je in de komende maanden een aantal stappen om daadwerkelijk tot een concrete actie te komen om mensen te helpen. Je ontvangt hiervoor de benodigde informatie en materiaal. Daarbij zijn ook een aantal data belangrijk waar jij en jouw team rekening mee moeten houden en moeten reserveren in jullie agenda.

De stappen en de belangrijke data zijn:
• Training jongerencoaching voor The Challenge: 9 december 2019
• De kick-off: Zaterdag 14 december 2019
• De verdieping, onderzoek en voorbereiding.
• De uitvoering.
• De reflectie en maken van een presentatie.
• De slotbijeenkomst met de presentaties en uitreiking ‘awards’: Zaterdag 7 maart 2019

Wij vragen van jou…
De belangrijkste eigenschap die een Challenge coach moet hebben om de jongeren te kunnen begeleiden, is vertrouwen in de talenten van de jongeren. Het is dan ook van belang dat je als begeleider de tieners het werk laat doen en dus niet alles uit handen wil nemen. Je bent gedreven en je wil leren van jouw teamleden. Wees een motivator waar nodig, stuur bij als de situatie daar om vraagt en draag vooral bij aan het jongeren laten inzien dat hun inzet van waarde is.

Daarnaast vragen wij aan een coach dat…
–  Je minimaal 18 jaar oud bent.
–  Je beschikbaar bent voor de jongerencoach training op 9 december, de kick-off op 14 december en de slotbijeenkomst op 7 maart!
–  Je affiniteit hebt met jongeren en hun leefwereld en/of het doen van vrijwilligerswerk.
–  Je de bereidheid en openheid hebt om jongeren te begeleiden in hun ontwikkeling tot betrokken burgers van de maatschappij.
–  Je afspraken nakomt.
–  Je bereid bent om je flexibel in te zetten als coach in een periode van 4 maanden voor ongeveer 1 dagdeel per twee weken. (Buiten schooltijden.)
–  Je goede communicatieve vaardigheden hebt.
–  Je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt overleggen (dit is gratis).
–  Organisatietalent is een pré, denk aan: goed kunnen plannen, prioriteiten stellen, veelvoudig taken kunnen uitvoeren en omgaan met een computer (word, excel).

Wij bieden:
*  Een training jongerencoaching en intervisie.
*  Professionele begeleiding en ondersteuning bij jouw taken.
*  Vergoeding van reis- en activiteitenkosten.
*  Een leuke (leer)ervaring met jongeren, zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk.
*  Een gezellige opening- en slotmanifestatie voor alle deelnemers.
*  Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (alleen tijdens uitvoering van je vrijwilligerswerk).

Wil jij via The Challenge een coach zijn voor jongeren en je samen met hen inzetten voor mensen in kwetsbare posities? Meld je dan voor zondag 8 december 2019 aan via www.thechallengerotterdam.nl. Voor vragen neem contact op met Lea Sies van stichting Mara via lea@maraprojecten.nl of 06-14603760.

Stichting Mara en Samen 010 zijn instellingen die zich met vrijwilligers inzetten voor mensen in kwetsbare posities. Via onze projecten bouwen we met elkaar aan een beter Rotterdam voor alle Rotterdammers.  Zie voor meer info: www.maraprojecten.nl en www.samen010.nl.