Wegwijs in 010: Jongerencoach

Zoek jij een leuke én leerzame 1e jaars stage Social Work? Word dan jongerencoach bij WegWijs in 010!

ROTTERDAM – Wil jij leren hoe je de zelfredzaamheid, het zelfvertrouwen én het netwerk van jonge nieuwkomers kan vergroten? Wil je leren omgaan met het motiveren en stimuleren van jonge nieuwkomers? Word dan jongerencoach bij WegWijs in 010!

Wat is WegWijs in 010? WegWijs in 010 is er voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die nog maar kort in Nederland wonen, de taal nog niet zo goed spreken en nog weinig Nederlandse contacten hebben. Hierdoor leven ze in een isolement. Het gaat zowel om kinderen van vluchtelingen, als om kinderen van (arbeids)migranten, jongeren die in het kader van gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (Amv’s). Zij volgen onderwijs in een internationale schakelklas. WegWijs in 010 biedt hen een traject aan, waarbij ze in kleine groepjes kennismaken met de Nederlandse cultuur en de Rotterdamse samenleving.

Wat ga je doen? Elke week ga je, samen met een medestudent, met een klein groepje jongeren op pad in Rotterdam. Je gaat typisch Rotterdamse dingen doen, je doet leerzame activiteiten en leert de jongeren welke leuke en culturele dingen ze kunnen doen in hun vrije tijd. Ook komen alle jongeren en maatjes samen tijdens gezellige groepsuitjes. Samen spreek je Nederlands en tijdens alle uitjes werk je aan de veerkracht, het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de jongeren.

Wat ga je betekenen? Aan het einde van het traject weten de jongeren beter de weg in de stad, hebben kennis opgedaan over verschillende praktische zaken en weten meer over de Nederlandse cultuur. Door jullie coaching voelen de leerlingen zich zelfverzekerder, zijn ze zelfredzamer en voelen ze zich beter thuis in Nederland. Je hebt bijgedragen aan het kleiner maken van hun isolement en handvatten gegeven om hun netwerk uit te breiden.

Wat ga je leren? Je start met een training. Hierin leer je onder andere coachingsvaardigheden, communicatie met jongeren uit andere culturen, hoe je om kan gaan met groepsdynamica als je met een groepje jongeren werkt. Je leert de jongeren te motiveren en leert om te gaan met weerstand. Daarnaast leer je samenwerken, zowel met jouw medestudent als met de jongeren.

Begeleiding: In deze stage word je wekelijks begeleid. Je schrijft een verslagje van elke activiteit die jullie samen met het groepje hebben ondernomen en hierop krijg je feedback. Er is regelmatig intervisie. Begeleiders zijn altijd bereikbaar als het nodig is.

Stageperiode en stage-uren: De stage loopt van eind januari tot en met 14 juni 2019. Wekelijks ga je (gemiddeld) 3 uur op pad. In totaal doe je in totaal (ongeveer) 75 uur praktijkervaring op.

VOG: Voor deze stage is het verplicht om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te kunnen overleggen. Deze betaalt Stichting Mara voor je.

Geïnteresseerd?
Mail dan je motivatie vóór 7 januari 2018 naar wegwijs@maraprojecten.nl. De intakegesprekken vinden plaats in december en de eerste 2 weken van januari.

Vragen?
Bel of mail naar: Karolien Bockma, tel: 06-38787032
Email: wegwijs@maraprojecten.nl / Site: www.wegwijsin010.nl