‘Mentaal fit tijdens Corona’

DEN HAAG – Ruim 20 kerkelijk leiders, vrijwilligers en sleutelfiguren van internationale en migrantenkerken en maatschappelijke organisaties namen deel aan de eerste digitale Maatschappelijke Kerkbijeenkomst op donderdagavond 25 juni. PEP organiseert samen met Stichting Mara en Stek vier keer per jaar een voor het netwerk van HUB- Geloof in Den Haag een bijeenkomst over een maatschappelijk onderwerp. Deze keer was het thema erg actueel: ‘Mentaal fit tijdens Corona’. Vanwege de coronamaatregelen kon deze bijeenkomst niet fysiek plaatsvinden bij PEP, en kwamen de deelnemers samen via het digitale platform Zoom. De gebruikelijke gezamenlijke maaltijd werd vervangen door een lekkere traktatie via de post.

Nathaly Mercera was de vertrouwde gespreksleider. Zij gaf een introductie op het thema: ‘Mentaal fit tijdens Corona’. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die daarop volgden raakt iedereen. Mensen hebben te maken met zorgen, onzekerheid en stress over hun gezondheid of die van hun naasten, verlies van werk en het wegvallen van inkomsten of het gemis van familie ver weg, van vrienden, de gemeenschap. Hoe ga je om met gevoelens van angst, somberheid, slapeloosheid of andere mentale klachten? Hoe kunnen kerkelijk leiders hierbij ondersteunen? Het is belangrijk om deze vragen en mogelijke oplossingen met elkaar te delen.

Spreker Gladys Brinckman-Reigina, Antilliaanse christelijke psycholoog, pedagoog en gezinstherapeut gaf een presentatie over ‘Psychische klachten & Corona’, ‘Psychische gezondheid’ en’Wat te doen?’ Klik hier voor haar presentatie.

Via de chat bedankten de deelnemers de sprekers en gaven hen feedback, met woorden als: ‘Interessante presentatie’, ‘brandactueel’, ‘uitwisseling vind ik super goed’, ‘Een opfris-bijeenkomst’. Ondanks dat men elkaar niet in levende lijve kon ontmoeten, werden er veel zorgen en tips over mentale gezondheid gedeeld. Daarmee was het een geslaagde avond. Of de volgende Maatschappelijke Kerkbijeenkomst weer digitaal plaatsvindt of op locatie wordt na de zomer besloten.