ik ben een vrijwilliger

Je inzetten als vrijwilliger is een bewuste keuze. Soms komt die keuze voort uit verbondenheid met een religie, soms zijn spiritualiteit en verdieping van levenservaringen je drijfveer. Hoe dan ook, het is een keuze van het hart. Voor Mara is het vooral belangrijk dat je je wil ontplooien en groeien op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied.

Veel meer dan onbetaalde arbeid
In de visie van Mara is vrijwilligerswerk dan ook veel meer dan onbetaalde arbeid. Het is een middel tot zelfrealisatie. We vinden het van belang dat er aandacht is voor de verschillende motivaties en inspiratiebronnen van onze vrijwilligers. Dit levert niet alleen interessante gespreksthema’s op, bij vrijwilligersbijeenkomsten binnen een project, in breder verband of in individuele gesprekken, maar het zorgt ook voor verdieping van deze motivatie en er ontstaat bovendien een interessante kruisbestuiving van ideeën, inspiratie, motivatie en ervaringen.

Keurmerk ‘GOED GEREGELD’
Mara vindt het belangrijk dat vrijwilligerswerk goed geregeld is en dat vrijwilligers tevreden zijn. In september 2011 heeft Mara in Den Haag het keurmerk ‘Vrijwillige Inzet: GOED GEREGELD’ ontvangen. In juni 2016 is dit verlengd. Dit keurmerk wordt uitgegeven door het NOV (Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk), en geeft aan dat de begeleiding, randvoorwaarden, waardering en inspraak voor vrijwilligers goed geregeld zijn.

Vrijwilligersbrochure
Hoe gaan wij om met onze vrijwilligers? Wat verwachten wij van jou, en wat mag je van ons verwachten? Wat zijn de stappen die we bij Mara hanteren vanaf het moment dat je je als vrijwilliger bij ons aanmeldt tot het moment dat je stopt als vrijwilliger? Hoe zit met het een VOG en vrijwilligersovereenkomst? Welke gedragscode en omgangsvormen hanteren we bij Mara? Hoe gaan we om met ongewenst gedrag? Waar kun je terecht als je in vertrouwen met iemand wil spreken? Wat te doen bij het signaleren of vermoeden van huiselijk geweld? Je kunt alles overzichtelijk bij elkaar vinden in onze vrijwilligersbrochure, of kijk hieronder bij de veel gestelde vragen.

Vertrouwenspersoon
Zit je ergens mee of hoor of zie je iets, waar je je zorgen over maakt en kun je er niet bij je eigen projectleider mee terecht? Mara heeft een externe vertrouwenspersoon: Rob Lijesen, 06-40948179 of rob.lijesen@live.nl

Veel gestelde vragen
Hier vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over vrijwilliger zijn bij Mara. Staat je vraag er niet bij? Je kunt altijd bellen naar 010-4116085 of mailen naar info@maraprojecten.nl.

"Vrijwilligerswerk is voor mij een manier om uitdrukking te geven aan wat mijn hart zegt dat ik moet doen. Ik voel mij verantwoordelijk om te werken aan een betere wereld, voor mij, voor mijn familie en mijn omgeving."

"Het is fijn dat je als vrijwilliger iets voor een ander kunt betekenen, al is het maar wat kleins."

"Met mijn vrijwilligerswerk wil ik een bijdrage leveren aan de maatschappij in het algemeen en een mens ontmoeten in het bijzonder. Verbeter de wereld en begin zelf samen met ander(en)."