Lunch-vrijwilligers voor OPstap Den Haag

Wil jij graag iets betekenen voor dak- en thuisloze jongeren in Den Haag?
Doe dan mee en wordt lunch-vrijwilliger bij OPstap!

DEN HAAG – Jong en dakloos zijn betekent onzekerheid en  onveilig voelen. In één klap volwassen moeten zijn, of sterker nog: moeten overleven. Geen eigen bed om even in te liggen als je moe bent en geen dak boven je hoofd als het koud is. Vaak geen ouder  in de buurt die luistert naar hoe je dag was en die je troost als je verdrietig bent. De belangrijkste vragen die continue door je hoofd spelen zijn: ‘Waar slaap ik vanavond?’, ‘Waar kan ik me nu wassen?’ en ‘Als ik hier buiten even ga liggen, ben ik dan wel veilig?’. Allemaal vragen die je geen mens toewenst. Laat staan een jongere. Het tekent hen voor het leven.

Opstap probeert dak- en thuisloze jongeren in Den Haag, tussen de 17 en 27 jaar, al ruim 15 jaar lichtpuntjes te bieden. Door jongeren met een dakloze achtergrond samen te brengen met anderen (vrijwilligers) proberen we hen te laten ervaren dat ze niet alleen zijn. Er is dan wellicht geen ouder in de buurt die naar ze luistert, maar wij willen dat wel! Er op dat moment zijn, jongeren positief bekrachtigen, naar ze luisteren, plezier met ze hebben en ze troosten als ze zich verdrietig voelen, dat doen wij. We zijn geen hulpverlener, kunnen hun problemen niet oplossen, maar we kunnen hen wel gezien laten voelen.

Voor de lunch op maandagmiddag (om de week bij de Havenkerk aan de Om en Bij 117) zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om te koken, helpen met boodschappen doen en de jongeren een gezellige middag bezorgen. Doel van de bijeenkomsten is jongeren die anders op straat rondhangen (omdat ze overdag niet in de opvang mogen/kunnen zijn) een lekkere en gezonde lunch aanbieden. Maar vooral ook een leuke en ontspannen middag bezorgen, even weg van de hulpverlening en alles was ze daar al “moeten”. Doordat ze hierbij optrekken met vrijwilligers – andere jongeren die stevig in hun schoenen staan en hun leven goed op orde hebben – verbreden de jongeren hun netwerk, versterken zij hun sociale vaardigheden, en leren ze langzaam een vertrouwensband opbouwen.

 • Wil jij je week zinvol beginnen en ben je geïnteresseerd in (de leefwereld van) zwerfjongeren?
 • Ben je om de andere week beschikbaar op maandag tussen 11.00 en 15.00 uur?
 • Ben je betrouwbaar, betrokken, spontaan, en sta je sterk in je schoenen? Heb je inlevingsvermogen, een open houding en respect voor de achtergrond en levenswijze van anderen?
 • Weet jij een vertrouwensband op te bouwen, maar kun je ook de nodige afstand bewaren?
 • Ben je bereid je voor een jaar aan het project te verbinden?
 • Ben je minimaal 18 jaar oud en kun je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen (wordt door ons aangevraagd + vergoed).

Dan hebben we een match! Wij bieden je:

 • Zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk en een leuke (leer)ervaring met zwerfjongeren.
 • Begeleiding en ondersteuning bij jouw taken.
 • Een basistraining (deelname verplicht), intervisie en verdere deskundigheidsbevordering.
 • Reis- en onkostenvergoeding
 • Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (tijdens activiteiten voor Mara)
 • Bij aanvang teken je een vrijwilligersovereenkomst van Mara

Solliciteren?
Stuur een mailtje met je CV én motivatie naar opstap@maraprojecten.nl t.a.v. Linda Smits. Dan nodigen we je uit voor een intakegesprek. In een persoonlijk gesprek vertellen we je meer over ons project, kunnen we evt. vragen beantwoorden, wederzijds verwachtingen afstemmen en kijken of dit project iets voor je is.

Facebook: Mara OPstap Den Haag
Of volg ons op Instagram: @maraopstapdenhaag