Vrijwilligers voor zwerfjongeren bij OPstap Den Haag

DEN HAAG – Wil jij wat betekenen voor dak- en thuisloze jongeren in Den Haag? Een luisterend oor bieden, leuke dingen met ze doen, gezelligheid geven, afleiding bieden van zorgen en problemen, even weg van de hulpverlening. Hen zien en er voor ze zijn ‘als mens’ niet als ‘ probleem’. Wordt dan vrijwilliger bij OPstap Den Haag!

Jong en dakloos zijn betekent en onveilig voelen. In één klap volwassen moeten zijn, of sterker nog: moeten overleven. Geen eigen bed om even in te liggen als je moe bent en geen dak boven je hoofd als het koud is. Vaak geen ouder in de buurt die luistert naar hoe je dag was en die je troost als je verdrietig bent. De belangrijkste vragen die continue door je hoofd spelen zijn: ‘Waar slaap ik vanavond?’, ‘Waar kan ik nu douchen?’ en ‘Als ik hier buiten even ga liggen, ben ik dan wel veilig?’. Allemaal vragen die je geen mens toewenst, laat staan een jongere. Het tekent hen voor het leven.

Opstap probeert dak- en thuisloze jongeren in Den Haag tussen de 17 en 27 jaar, al ruim 15 jaar lichtpuntjes te bieden. Door jongeren met een dakloze achtergrond samen te brengen met anderen (vrijwilligers) proberen we hen te laten ervaren dat ze niet alleen zijn. Er is dan wellicht geen ouder in de buurt die naar ze luistert, maar wij willen dat wel! Er op dat moment zijn, jongeren positief bekrachtigen, naar ze luisteren, plezier met ze hebben en ze troosten als ze zich verdrietig voelen, dat doen wij. We zijn geen hulpverlener, kunnen hun problemen niet oplossen, maar we kunnen hen wel ‘ zich gezien’ laten voelen.

Op maandagmiddag is er een lunch bij de Havenkerk aan de Om en Bij 117.
Elke woensdagavond is er een groepsactiviteit, bv. rappen, poolen, escaperoom, spelletjesavond, workshop salsa, trampolinespringen (afwisselend op locaties in Den Haag).

Vrijwilligers halen de jongeren voorafgaand aan de activiteit op bij de diverse opvanglocaties, wanneer dit nodig blijkt.
Doel van de bijeenkomsten is jongeren een leuke en ontspannen avond of middag bieden, even weg van de hulpverlening en alles was ze daar al “moeten”. Doordat ze hierbij optrekken met vrijwilligers – andere jongeren die stevig in hun schoenen staan en hun leven goed op orde hebben – verbreden de jongeren hun netwerk, versterken zij hun sociale vaardigheden, en leren ze langzaam een vertrouwensband opbouwen.

Daarnaast bezoeken we op woensdagavond (in overleg op een andere avond of middag) een opvanglocatie (om de week naar crisis-opvang van de meiden aan de Noordpolderkade, 24-uurs begeleiding meiden Pitrusvaart te Zoetermeer, 24-uurs begeleiding gemengd aan de De La Reyweg/Delagoastraat, Crisisopvang jongens aan de Nieboerweg, 24-uurs begeleiding van de jongen aan de Ad van Emenesstraat).

Wat wij van je vragen:
• Je bent wekelijks op woensdagavond beschikbaar, vanaf 17.30 tot 22:00 uur EN je bent minimaal om de andere week beschikbaar op een andere middag of avond;
• Je bent geïnteresseerd in de leefwereld van zwerfjongeren en wilt graag iets voor hen betekenen;
• Je bent betrouwbaar, betrokken, spontaan en hebt inlevingsvermogen. Je hebt een open houding en respect voor de achtergrond en levenswijze van anderen;
• Een stevige persoonlijkheid met goede communicatieve vaardigheden; je maakt makkelijk contact, bent doortastend, staat sterk in je schoenen, kan je grenzen aangeven en komt je afspraken na;
• Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen (wordt door ons aangevraagd + vergoed);
• Je bent minimaal 18 jaar oud;
• Je bent minimaal voor een jaar beschikbaar.

Wat kun je van Mara verwachten:
• Zinvol en uitdagend vrijwilligerswerk en een leuke (leer)ervaring met zwerfjongeren;
• Begeleiding en ondersteuning bij jouw taken;
• Een basistraining (deelname verplicht), intervisie en verdere deskundigheidsbevordering;
• Reis- en onkostenvergoeding;
• Verzekering tegen ongevallen en aansprakelijkheid (tijdens activiteiten voor Mara);
• Bij aanvang teken je een vrijwilligersovereenkomst van Mara.

Solliciteren?
Stuur een mailtje met je CV én motivatie naar opstap@maraprojecten.nl t.a.v. Linda Smits. Dan nodigen we je uit voor een intakegesprek. In een persoonlijk gesprek vertellen we je meer over ons project, kunnen we evt. vragen beantwoorden, wederzijds verwachtingen afstemmen en kijken of dit project iets voor je is.

Facebook: Mara OPstap Den Haag
Of volg ons op Instagram: @maraopstapdenhaag