OPstap Den Haag

DEN HAAG – In Nederland zijn veel jongeren genoodzaakt iedere nacht weer een nieuwe slaapplaats te vinden. Alleen al in Den Haag zijn er tussen de 500-600 zwerfjongeren (die bekend zijn bij de hulpverlening). Zij zwerven maanden en soms zelfs jaren van het ene tijdelijke adres naar het andere. Veel zwerfjongeren hebben problemen. De eventuele vrienden die de jongeren op straat hebben, zijn losse contacten en zij ondernemen weinig met elkaar. Terwijl zij, net als hun niet-thuisloze leeftijdsgenoten, wel behoefte hebben aan sociale contacten, om eens naar de bioscoop te gaan, te poolen of om te skeeleren.

‘Lekkere’, sportieve en culturele activiteiten
OPstap activeert zwerfjongeren door hen in contact te brengen met jonge vrijwilligers. Samen met hen ondernemen de zwerfjongeren allerlei sportieve en culturele activiteiten (één-op-één of in een groep). Door samen dingen te doen, ontstaan er contacten waar zwerfjongeren op terug kunnen vallen. Contacten met mensen van buiten het hulpverleningscircuit en de straat zijn belangrijk om een nieuwe start te maken. Iedere week zijn er twee vaste activiteiten: op maandagmiddag is er een lunch en op de woensdagavond een groepsactiviteit, bijvoorbeeld karten, poolen, lasergamen, boksen, of gewoon een gezellige spelletjesavond. Bij een 1- op-1 koppeling spreken de vrijwilliger en de jongere wekelijks samen af.

Vrijwilligers gezocht!
OPstap wordt grotendeels uitgevoerd door vrijwilligers. Zowel voor de lunchbijeenkomsten op de maandagmiddag, als voor de activiteiten op de woensdagavond, zijn we op zoek naar leuke, enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers en/of eerste of tweedejaars studenten HBO Social Work, gedragswetenschappen (of een soortgelijke studie), die graag een boeiende, uitdagende, maar vooral ook leuke stageplek zoeken. Kijk voor meer info over wat wij van jou verwachten en wat jij van ons kunt verwachten bij de vrijwilligersvacature.

Informatiefilmpje
Ben je jong, woon je in Den Haag, en wordt je dakloos? In dit informatiefilmpje, gemaakt door “De Achterbanjongeren” van het Straatconsulaat, vind je handige tips en adressen voor hulp.

Meer weten?
Neem contact op met Hester Talsma, T: 070-3585025, M: 06-38282955, E: opstap@maraprojecten.nl
of met Barbra van Keulen, T: 070-3585025, M: 06-38367957, E: opstap@maraprojecten.nl