OPstap Den Haag

DEN HAAG – In Nederland zijn veel jongeren genoodzaakt iedere nacht weer een nieuwe slaapplaats te vinden. Alleen al in Den Haag zijn er tussen de 500-600 zwerfjongeren (die bekend zijn bij de hulpverlening). Zij zwerven maanden en soms zelfs jaren van het ene tijdelijke adres naar het andere. Veel zwerfjongeren hebben problemen. De eventuele vrienden die de jongeren op straat hebben, zijn losse contacten en zij ondernemen weinig met elkaar. Terwijl zij, net als hun niet-thuisloze leeftijdsgenoten, wel behoefte hebben aan sociale contacten, om eens naar de bioscoop te gaan, te poolen of om te skeeleren of karten.

‘Lekkere’, sportieve en culturele activiteiten
OPstap activeert zwerfjongeren door hen in contact te brengen met jonge vrijwilligers. Samen met hen ondernemen de zwerfjongeren allerlei sportieve en culturele activiteiten (één-op-één of in een groep). Door samen dingen te doen, ontstaan er contacten waar zwerfjongeren op terug kunnen vallen. Contacten met mensen van buiten het hulpverleningscircuit en de straat zijn belangrijk om een nieuwe start te maken. Iedere week zijn er twee vaste activiteiten: op maandagavond of op dinsdagmiddag gaan we langs een locatie om de jongeren op te zoeken en op de woensdagavond een groepsactiviteit, bijvoorbeeld karten, poolen, lasergamen, boksen, of gewoon een gezellige spelletjesavond. Bij een 1- op-1 koppeling spreken de vrijwilliger en de jongere wekelijks samen af.

Vrijwilligers gezocht!
OPstap wordt grotendeels uitgevoerd door vrijwilligers. Zowel voor de bezoeken op maandagavond en dinsdagmiddagen, als voor de activiteiten op de woensdagavond, zijn we op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers. Dit kunnen ook zeker eerste of tweedejaars studenten HBO Social Work, gedragswetenschappen of een andere sociale studie zijn die graag een boeiende, uitdagende, maar vooral ook leuke stageplek zoeken. Kijk voor meer info over wat wij van jou verwachten en wat jij van ons kunt verwachten bij de vrijwilligersvacature. Leuk om jou binnenkort te mogen verwelkomen! vrijwilligersvacature.

Meer weten?
Neem contact op met Stanley Hiwat, T: 070-3585025, M: 06-14603760, E: opstap@maraprojecten.nl

Informatiefilmpje
Ben je jong, woon je in Den Haag, en wordt je dakloos? In dit informatiefilmpje, gemaakt door “De Achterbanjongeren” van het Straatconsulaat, vind je handige tips en adressen voor hulp.